DMZ

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"DMZ" är en amerikansk science fiction-serie och serietidning skriven av Brian Wood och tecknad av italienaren Riccardo Burchielli, utgiven på DC Comics' vuxenetikett Vertigo sedan 2005.

Handling

Serien utspelar sig i en nära framtid, där ett amerikanskt inbördeskrig har gjort New York City till en demilitariserad zon. Huvudkombatanterna i konflikten är USA:s federala regering och "de fria staternas armé". I mitten hamnar New Yorks invånare som i olika grupperingar gör vad de kan för att överleva och trivas i en stad som förlorat nästan all kontakt med yttervärlden. Huvudfigur är den unge och (i början) naive tv-fotografpraktikanten Matthew "Matty" Roth, som blir strandsatt i DMZ-området med foto- och sändningsutrustning efter att hans nyhetshelikopter blivit nedskjuten och hans kollegor dödade i kraschen. Trots att han har möjligheten att tas ut av sina arbetsgivare väljer han att stanna kvar i staden för att berätta sanningen om vad som händer där, till skillnad från den propaganda som sprids av regeringen. Mattys vandring genom staden blir en odyssé som utforskar olika aspekter av civilisationen.

I senare avsnitt får bifigurer och sidohistorier ta allt större plats, och i flera nummer medverkar Matty inte i tidningen.

Kuriosa

Förkortningen DMZ är ett existerande begrepp som står för "demilitarized zone" (=demilitariserad zon).


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!