Daken

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Daken är en superskurk i Marvels universum, som är son till Wolverine.

Bakgrund

Under Wolverines vistelse i Japan 1946, lever han med sin gravida japanska fru Itsu. Efter att Itsu dödats under graviditeten tas sonen, under namnet Akihiro, om hand av det rika paret Akihira och Natsumi, men ges snabbt öknamnet Daken (blandras, bastard) p.g.a. sitt amerikanska utseende, av de andra pojkarna i byn.

Senare erkänner Natsumi för Akihira att hon är oförmögen att älska Akihiro men nu blivit gravid igen. Akihiro blir rasande och börjar skipa planer emot Natsumi. Inom ett år, runt 1957, konfronterar Akihiro Natsumi med att berätta att han dödat hennes son. Akihira svarar med att förskjuta Akihiro. Natsumi dyker då upp med ett draget svärd och försöker hugga ihjäl Akihiro, som reflexmässigt hugger ihjäl henne med sina beniga mutantklor. Akihira, oförmögen att skada sin son, begår självmord. Då träder Romulus fram och berättar för Akihiro att han är vad Daken kommer att bli, och tar honom till ett träningsläger i Kanada.

Krafter

Daken har liknande krafter som sin far, självhelande, övermänskligt starka sinnen (syn, hörsel och lukt), övermänskliga reflexer och vighet, men förutom dessa även feromonkrafter, där han genom att manipulera sin doft kan påverka sexuell dragningskraft och känslomässiga reaktioner som raseri och rationellt tänkande hos andra, en kraft som han använder mycket effektivt i kombination med sin psykopatiska manipulationsförmåga, och immunitet mot telepatiska attacker.

Läggning

Daken har vid flera tillfällen visat prov på bisexuellt beteende, och har använt sina feromonkrafter för att förföra både män och kvinnor genom åren. Det är dock oklart om detta primärt är en läggning eller huvudsakligen en manipulativ förmåga att skaffa sig fördelar.

Marjorie Liu hävdar att "Daken kommer utnyttja allt och alla för att nå sina mål och är utanför en sådan beteckning. Han är bortom det." Daniel Way att "Daken är inte mer homosexuell än heterosexuell. Det handlar om kontroll."[1]

Källor

  1. PanelSan Diego Comic-Con, 24 juli 2009