Dante Secret Club

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Dante Secret Club är ett återkommande koncept i Bengt Linders ungdomsböcker om "Dante", vilka även förekom i en serieversion.

I böckerna består klubben – även kallad DSC – huvudsakligen av Dante själv och hans kompis Tvärsan (ibland tillkommer några hedersmedlemmar under äventyrens gång). Medlemskapet ger dem enligt dem själva en viss auktoritet på brottsplatser och liknande ställen där människor behöver deras hjälp. Genom att agera som om alla borde känna till klubben ifråga, brukar de ofta kunna använda sina medlemskort som ett VIP-kort närhelst de så behöver.

I den första upplagan av boken "Dante, toppsmart kille" erbjöds de unga läsarna att gå med i klubben via en i slutet av boken infogad talong. Talongen sändes in till B. Wahlströms förlag. Efter en tid erhöll då den unge medlemmen, kostnadsfritt, ett med spegelvända bokstäver tryckt medlemsbevis med en pappstjärna(??) att klippa ut från kortet. Pappstjärnan bar även den text i spegelvänd stil som endast kunde läsas framför en spegel. Något år efter den första kontakten kom ett ytterligare brev med upplysningar om hemlig skrift mm till medlemmen.

Då "Dante" förekom som i en egen serietidning 1975–1976, lanserade Semic en andra omgång av verklighetens version av DSC, som en fanclub för figuren och tidningen.


Dante Secret Club. © Semic