Darkman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslaget till Darkman nr 4, 1993, målat av Javier Saltares. © Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Darkman", serieversionen av filmen med samma namn av Sam Raimi. Filmen är inspirerad av gamla pulphistorier och skräckfilmer och gjordes sedan Raimi misslyckats med att komma över filmrättigheterna till såväl "Batman" som "The Shadow". Serieversioner har gjorts av både Marvel Comics och Dynamite Entertainment.

Filmen fick två uppföljare, direkt för videomarknaden utan Raimis inblandning, där Arnold Vosloo tagit över Liam Neesons huvudroll som Westlake/Darkman.

Handling

Forskaren Peyton Westlake håller på att ta fram syntestisk hud som ska kunna hjälpa svårt brännskadade. Tyvärr är huden instabil och upplöses efter 99 minuter. Westlakes fästmö, advokaten Julie Hastings, hamnar i trubbel med maffiachefen Durant, och Westlake hamnar i korselden och tros ha dödats i en explosion. Som genom ett mirakel överlever han, men vanställs svårt. Med hjälp av konstgjord hud blir Westlake "Darkman", en maskeringens mästare som utkräver gruvlig hämnd.

Serieversionen

Marvel gav ut en miniserie baserad på originalfilmen samt en svartvit version i magasinformat 1990 (av Ralph Macchio, Bob Hall och Mark Texeira). En uppföljare i sex nummer direkt i serieform kom 1993 (av Kurt Busiek, Javier Saltares och Andrew Pepoy).

2006 gav Dynamite Entertainment Darkman vs. Army of Darkness (av Roger Stern, Kurt Busiek och James Fry), en crossover med serieversionen av en annan film gjord av Sam Raimi. I slutet av 2007 kom även en reguljär Darkman-tidning av Ford Lytle Gilmore och Tommy Smith.

Externa länkar