Darths & Droids

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Annies introduktion. Sally spelar Jar Jar Binks, Pete spelar R2-D2 och Jim spelar Qui-Gon Jinn. © 2008 The Comic Irregulars.

"Darths & Droids" är en australisk webb-fotoserie av kollektivet The Comic Irregulars, som bygger på bilder tagna från "Star Wars"-filmerna. Serien startade den 14:e september 2007. Den uppdateras tis-tors-sön.

Förutsättningar/handling

"Darths & Droids" utspelar sig i ett universum där "Star Wars" aldrig existerat. Serien handlar om ett gäng rollspelare (av tärning och pappers-typen) som spelar en ny science fiction-kampanj. Seriens rutor föreställer rollspelsvärlden, och består av filmrutor från filmerna (i ordning), kampanjen de spelar blir alltså (dem ovetandes) "Star Wars" handling. Spelarna visas aldrig i bild. Karaktärernas personligheter är ganska långt från de välkända, men handlingen blir med vissa undantag i stort sett densamma. I skrivande stund (september 2012) har Episod 3 färdigställts och Episod 4 påbörjats. Projektet har beskrivits som ett försök att skapa ett nytt ljudspår till filmerna, att man skulle kunna dubba över filmerna med den nya dialogen.[1] Dessutom har serieskaparna lagt som medvetet mål att göra Jar Jar Binks (vanligtvis en väldigt illa omtyckt karaktär) sympatisk och omtyckt, och motsvarande få läsarna att irritera sig på R2-D2 (vanligtvis en av de mest omtyckta karaktärerna i Star Wars).[2]

Namnet på serien är en ordvits på "Dungeons & Dragons", ett klassiskt rollspel.

Stil

Rutorna består av bilder tagna ur filmerna, med inlagda pratbubblor. Spelledarens karaktärer pratar med gula pratbubblor. Spelarnas karaktärer pratar med vita bubblor, både när de är "in-character" och när de pratar med varandra eller spelledaren. Spelledaren pratar med gul-färgade textplattor.

Dessutom innehåller varje sida transkribering av serien (avsedd för synskadade), och annotationer, som ofta förklarar vissa rollspelsbegrepp och liknande.

Rollpersoner[3]

Jim (Qui-Gon)

Qui-Gon Jinn spelas av Jim. Jim gillar action, strider, och att samla byte och erfarenhetspoäng. Han har inte mycket till övers för att behandla spelledar-personerna som riktiga människor, utan försöker bara använda sig av dem för att nå sina mål. Han handlar nästan alltid innan han tänker. Dessutom har han en förmåga att alltid ha en (oftast vansinnig) förklaring till alla påhittade ord som de stöter på. Till exempel hävdar han övertygat att "jedi" är en typ av ost första gången ordet dyker upp, vilket senare förvanskas till det flitigt använda "cheddar monk". Han lyckas aldrig uttala/komma ihåg de främmande orden på personer, planeter och annat som hör till spel-världen.

Ben (Obi-Wan)

Obi-Wan Kenobi spelas av Ben. Ben försöker tänka igenom saker och komma på den bästa lösningen på de problem gruppen ställs inför. Han försöker ofta hitta på anledningar till varför hans handlingar ska lyckas, och upplyser gärna spelledaren om dessa.

Sally (Jar Jar)

Jar Jar Binks spelas av Sally. Sally är Bens lillasyster. Ben tog med henne en kväll när deras föräldrar inte kunde få någon barnvakt, och spelledaren skrev ihop en rollperson åt henne. Sally tar sig an spelet med barnets entusiasm och fantasi. Hon har lite svårt att skilja spelets värld från verkligheten, låter sin fantasi skena iväg ibland, och hittar på saker om världen som spelledaren ibland i ren indignation låter stå som sant. Hon hittar till exempel på hela Otoh Gunga, gunganernas huvudstad som består av gigantiska ihåliga glaskulor under vattnet. När hon blir tillfrågad hur hennes karaktär ser ut, svarar hon "stora långa kanin-öron, en tunga som en myrslok, ansikte som en ponny, och alltihopa färgat ljusrosa", alltså ungefär vad en åttaårig tjej skulle kunna tycka vara coolt.

Pete (R2-D2)

R2-D2 spelas av Pete. Pete är en kompis till Jim som hoppar in i spelet en kväll. Han är en så kallad min-max-spelare, som minimerar enligt honom oviktiga egenskaper och färdigheter till förmån för de viktiga. Därför har han valt att spela en kort stum robot utan armar i utbyte mot extrem intelligens. Spelledaren påminner honom hela tiden om att han bara får tala med pip-ljud, men Pete struntar oftast i det.

Annie (Shmi / Anakin)

Shmi Skywalker och senare Anakin Skywalker spelas av Annie. Annie är en dramastudent som går i Bens klass. Hon följer med en kväll för att se vad det här rollspelandet går ut på. Hon tar sig an det hela som en dramaövning i improvisation och karaktärsbyggande, och låter sina karaktärer handla och reagera som riktiga människor hellre än som rollspelskaraktärer.

Spelledaren

Spelledarens namn är inte känt, han kallas bara "The GM" (Game Master, "spelledare"). Han suckar ibland uppgivet när han tvingas slänga bort genomarbetade kartor och annat för att spelarna gör något oväntat (och ofta ogenomtänkt/direkt korkat), men han är i grund och botten en ganska avslappnad spelledare som tycker det är viktigare att hans spelare har roligt under spelet än att följa sin utstakade väg för handlingen till punkt och pricka.

Tillvägagångssätt

Gruppen samlas i ett konferensrum på jobbet under lunchen.[4] De kopplar upp en projektor till en laptop där de har sina manus-idéer, och det diskuteras fram och tillbaka tills de har färdiga manus. Sedan skapar de olika medlemmarna i gruppen varsin stripp, som sedan godkänns av gruppen.[5] De har intrigen i stora drag utstakad för alla de sex filmerna.

Språk

Serien publiceras på engelska, men projekt pågår för översättning till en mängd olika språk, med hjälp av seriens läsare. Tyska är det överlägset mest översatta språket, med (i augusti 2009) runt 160 översatta strippar. Franska ligger på andraplats, med mindre än hälften av det. De sex första stripparna finns översatta till svenska. Det finns även "översättningar" till rena plojspråk som pirat-språk, poesi och Zero Wing.

Inspiration

Serien är inspirerad av "DM of the Rings" av Shamus Young, som gjorde ungefär samma sak med filmversionen av "Sagan om Ringen".

Cheddar Monk Academy

Den 14:e september 2009, på "D&D:s" tvåårsdag, startade "The Cheddar Monk Academy". Det är en tävling där deltagarna ska utföra olika Cheddar Monk-utmaningar, exempelvis posta foton på sig själva när de leviterar en boll i handen eller posta filmer där de manipulerar en T20 till att landa på 20. Tävlingen pågår i ett år, och den som har flest poäng på D&D:s treårsdag kommer att få ett pris. Namnet kommer från Jims återkommande förvanskning av "Jedi Knight" till "Cheddar Monk".

Externa Länkar

Fotnoter