Kriminal- och agentserier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Deckare)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Modesty Blaise och Willie Garvin tecknade av Jim Holdaway. © O'Donnell & Holdaway.

Precis som kriminalromanen rönt stor popularitet i den vanliga litteraturen har kriminalseriegenren blivit mycket populär i seriernas värld. Kriminalserien är egentligen en undergenre till äventyrsserien, men med särdraget att handlingen kretsar kring brottslighet, ofta av den organiserade typen och ofta i hårdkokt stadsmiljö. Historierna kretsar antingen kring de män och kvinnor som bekämpar brotten: detektiver, poliser och agenter från olika underrättelsetjänster, eller kring brottslingarna själva.

Agentserier, serier om agenter och spioner från underrättelsetjänster och liknande, behöver inte handla om brottslighet per se, men gör det ofta och ligger då mycket nära kriminalgenren. I andra fall kan agentserierna bli mer fantastiska och istället, som med "James Bond", "Spion 13" eller "Modesty Blaise", närma sig krigsserierna, eller science fictionserierna.

Inom film- och litteraturvetenskap skiljer man ibland mellan "deckare" (som handlar om poliser och detektiver) och "kriminalfiktion" (med de kriminella i fokus).

Exempel på kriminal- och agentserier

Se även