Willie Garvin

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Modesty Blaise och Willie Garvin tecknade av Jim Holdaway. © O'Donnell & Holdaway.

Willie Garvin, engelsman och Modesty Blaises förtrogne och vapendragare i serien som bär hennes namn. Karaktären skapades av Peter O'Donnell år 1963 och gjorde sin debut i episoden La Machine och finns med i varenda bok som skrivits om Modesty Blaise.

Garvins bakgrund

Willie Garvin föddes av en ogift kvinna som dog ung vilket ledde till att Garvin uppfostrades av en "faster" - en prostituerad äldre dam med alkoholproblem. Med tiden placerades Garvin på ett barnhem varifrån han rymde efter att ha klått upp en översittare vid namn Dicer. I samma veva förlorade han oskulden till en flicka med smeknamnet "Annie the Bang". Han gick med i Främlingslegionen och fick på så vis uppleva slaget vid Dien Bien Phu. Senare flyttade han till Thailand där han tids nog blev en skicklig thaiboxare. Exakt var i Thailand han bodde är lite osäkert då O'Donnell ändrade historien några gånger - Saigon hann med tiden ändras till Bangkok.

Det var i Thailand som Garvin först träffade Modesty Blaise, som då var 20 år gammal och ledare för den mäktiga kriminella organisationen The Network. Blaise bevittnade ett slagsmål Garvin var inblandad i och såg honom bli arresterad av polisen efteråt. Blaise insåg att hon kunde ha nytta av Garvin och betalade hans borgen. Därefter får Garvin genomgå ett test som går ut på att kassera in pengar från en person i Hong Kong. Detta verkar till en början vara ett enkelt uppdrag men utvecklar sig till något mer komplicerat - han måste hjälpa personen att rymma från ett kinesiskt fängelse för att kunna få tag i pengarna. Blaise blir imponerad av Garvins egenskaper och erbjuder honom ett medlemskap i The Network. Garvin tackar ja och under sex månader tränas han upp av Blaise och till slut litar de på varandra lika mycket som de litar på sig själva. Garvin blir den mest pålitlige i The Network och förblir medlem tills Blaise bestämmer sig för att lägga ner organisationen.

Garvin och Blaise förblir nära vänner. Garvin öppnar puben The Treadmill 40 kilometer utanför London medan Blaise för besök av Sir Gerald Tarrant som erbjuder henne ett arbete för British Intelligence. Blaise kontaktar Garvin och ber honom om hjälp.

Personlighet och utseende

Willie Garvin har en välutvecklad, ofta mörk humor och skämtar ofta om både sin och Modestys livsstilar. Han kommer från enkla förhållanden och talar närmast cockney-dialekt. Han gillar att citera psalmer vilket kan förklaras av att han suttit fängslad i Calcutta under ett helt år med bara en psalmbok att läsa. Garvin är väldigt social och har många kvinnliga bekantskaper om vilka han ofta påminns i märkliga sammanhang (som när han exempelvis simmar i havet och upptäcker att det finns hajar i närheten). Eventuella romantiska känslor för Modesty Blaise trycker han undan om de skulle dyka upp. Garvin nämner väldigt sällan Blaise vid namn utan kallar henne oftast "Prinsessan".

Garvin är lång och väldigt stark (även om det kanske inte syns på musklerna). Han har ett ärr på sin högra hand vilket en man vid namn Suleiman orsakat. Suleiman dödades senare av Blaise med anledning av att Suleiman utsatt Garvin för tortyr.

Garvin besitter många egenskaper och är expert på militära taktiker.. Han kan prata flera språk flytande, däribland tyska, spanska, arabiska och franska. Hans främsta egenskap då han hjälper Blaise bekämpa brott är att kasta kniv. Han gillar inte skjutvapen men använder sådana om det behövs, och som före detta soldat vet han ett och annat om gevär. När det behövs kan han också dyrka upp lås.

Willie Garvin, liksom Modesty Blaise, har starka åsikter om vad som är rätt och vad som är fel och ofta litar de mer på sin egen moral än på lagen. Garvin undviker oftast att döda sina fiender och när han gör det så är det i regel för att skydda Blaise.

Både Garvin och Blaise röker franska cigaretter av märket Gauloises.

Garvins öde

Willie Garvin var en central figur i Modesty Blaise-serien fram till O'Donnell drog sig tillbaka år 2001. Sista gången Garvin dök upp var i äventyret Cobra Trap. Historien utspelar sig en bit in i framtiden, då Modesty Blaise är drygt 50 år gammal medan Garvin är omkring 60, och handlar om hur de båda ska rädda ett tåg med passagerare undan rebeller som sannolikt kommer att skada eller döda passagerarna. Plötsligt, för första och enda gången blir Garvin kysst av Blaise, som sedan berättar att hon är döende i cancer. Hon ber Garvin att sätta sig på tåget så att hon kan dö ensam i kampen mot rebellerna. Innan Garvin hinner reagera har Blaise skjutits till döds, och en stund senare har Garvin stukat foten. Garvin bär Blaise men kan inte röra sig särskilt fort på grund av sin skadade fot, men hoppas på att kunna rymma igenom en djungel - men då blir även Garvin skjuten till döds. I slutet av historien beskriver O'Donnell hur Garvin och Blaise möts igen i ett slags liv efter detta.Garvin på film

O'Donnell påstod sig ha skådespelaren Michael Caine som förebild då han skapade Willie Garvin och ville att Caine skulle gestalta Garvin på film, men det blev aldrig av.

I filmen Modesty Blaise gestaltas han av Terence Stamp. Filmen hade premiär år 1966, ett år efter att den första romanen om Blaise publicerats. Garvin framställs som smått psykotisk då han först dyker upp i filmen. Mot slutet av filmen uppstår dock en romans mellan Garvin och Blaise och det blir till och med tal om bröllop.

Det dröjde till 1982 innan Garvin visade sig på vita duken igen, den här gången gestaltad av Lewis Van Bergen. Denna film var en TV-produktion och var tänkt att utgöra pilotavsnittet till en TV-serie.

Förutom dessa två filmer har Garvin också dykt upp i en ljudbok och en radioteater.

År 2003 gjordes filmen My Name Is Modesty, där Garvin dock inte är med.