Étoile de la Seine

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Den svarta tulpanen)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Étoile de la Seine", bild av Asuka Morimura. © Fukkan

"Étoile de la Seine" ("ラ・セーヌの星"), manga av Mitsuru Kaneko och Asuka Morimura.

Handling

Berättelsen utspelar sig i Paris under tiden för den franska revolutionen år 1789. Kungahuset och aristokrater störtas i frihetens namn, inklusive drottning Marie Antoinette och kung Ludvig XVI. En förkämpe för friheten mot tyranniet är en kvinnlig maskerad hjältinna som går under namnet Den Svarta Tulpanen. Hon kallas också Rättvisans Svärd samt, som i seriens titel, Stjärnan över Seine. I verkligheten heter hon Simone och hämnas sina föräldrar som mördats av elaka aristokrater. Hon bär en röd ögonmask och är skicklig med värja, dotter till en florist och har en röd nejlika som signum.

Många från epoken kända personer passerar revy i berättelsen, inte alltid med sann historisk bakgrund, t.ex. finner vi här att Mozart och Montgolfier (uppfinnarna av luftballongen) är bröder.

Publicering

Japan Japan

Publicerades på 70-talet av Shogakukan i tidningar riktade till skolbarn. Följetong i Big Bird Comics 1975. Samlad i tre volymer. En "Collector Edition" i två volymer gavs ut 2013-14.

Italien Italien

Utgavs på italienska av Edizioni BD 2018 under titeln "La stella della Senna".

I andra media

Historien om den svarta tulpanen är inspirerad av en spelfilm från 1963, "La Tulipe Noire"[1]. Man känner också igen drag från den klassiska "Röda nejlikan", även om den hjälten hjälpte aristokraterna. "Étoile de la Seine" blev en tidig anime för japansk tv i 39 avsnitt från 1975 av Sunrise, delvis visad även i Frankrike och Italien på 80-talet.

Fotnoter