Desperate Dan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Desperate Dan är en vilda västerninspirerad seriefigur, skapad av tecknaren Dudley D. Watkins, som ritade serien fram till sin död 1969. Desperate Dan förekommer i en egen serie med samma namn i den brittiska serietidningen The Dandy. Nummer 1 av The Dandy utkom 4 december 1937, och det var också första gången "Desperate Dan" kunde läsas i tidningen.

Efter Watkins död repriserades tidigare avsnitt av serien under många år ända tills tecknaren Ken H. Harrison började teckna nya avsnitt 1983.

Handling

Desperate Dan själv är en stor och enormt stark man, ja, faktiskt världens starkaste, som är kapabel att lyfta en hel ko med bara en hand. Hans skäggväxt är också så kraftig att han är tvungen att raka sig med blåslampa. Ofta klädd i jeans, röd skjorta och cowboyhatt men ibland även i kilt, råkar han ut för allehanda äventyr med komiska, slapstickartade inslag, så gott som alltid med eländig utgång för den stackars Dan. Desperate Dan's favoriträtt är maträtten "cow pie", som är gigantiska pajer gjorda på hela kor med hornen på kon stickandes upp genom pajens lock och kosvansen hängande från kanten av pajformen. På amerikansk engelska är "cow pie" det som kommer ut från kornas bakdel och blir liggandes på stigen där korna gått.

Dan har en trogen hund vid namn Dawg.

Kuriosa

Desperate Dans klassikerstatus i Storbritannien kan inte överskattas. Ett bevis på detta är att Dan har förärats en bronsstaty i naturlig storlek i sin hemstad Dundee i Skottland. I statyns hälar går två andra statyer, en av Dans hund Dawg och en av figuren Minnie the Minx från tidningen Beano.

Mer om Desperate Dan