Dirty Plotte

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Scen ur "Det forsar" av Julie Doucet från Pox nr 4/1990. © Doucet

Dirty Plotte, kanadensisk serietidning innehållande serier av Julie Doucet, utgiven i två omgångar – tolv fanzin 1988–89 och tolv förlagsutgivna nummer 1991–98.

Historik

Doucet startade tidningen Dirty Plotte 1987, från början som ett fotokopierat fanzin. Hon ritade och skrev om sitt eget liv och sina känslor, på såväl franska som engelska.

Efter att hon blivit professionellt publicerad några gånger i slutet av 1980-talet/början av 1990-talet, började kanadensiska förlaget Drawn and Quarterly att ge ut en egen tidning med Doucets serier, även den under titeln Dirty Plotte.[1]

Den självbiografiska serieromanen "My New York Diary", gick först som följetong i de tre sista numren av Dirty Plotte och publicerades i samlad bokform 1999.

Nr 9, 11 och 12 hade omslagstiteln Purty Plotte.

Vissa nummer innehöll även material av andra serieskapare

Utgivning

  • Dirty Plotte (vol. 1, fanzinversion) nr 1–12 (1988–89)
  • Dirty Plotte (vol. 2, utgiven av Drawn and Quarterly) nr 1–12 (1991–98) [nr 9, 11 och 12 som Purty Plotte]

Mini sverige.gif På svenska

Serier ur Dirty Plotte har publicerats på svenska i Pox, Galago och MegaPyton samt i "Bild & Bubblas andra seriebok" (1992).

Kuriosa

"Dirty" är engelska för "smutsig" eller "snuskig". "Plotte" syftar dels på engelskans "plot", det vill säga "komplott", "konspiration" eller "intrig", "handling", men "plotte" är också kanadensisk-fransk slang för "fitta"[2], vilket kan syfta på att många av serierna var sjävutlämnande och delvis självbiografiska, och på att Doucet ansåg sig hänga ut sin smutsiga byk i dem.

"Purty" är en dialektal variant på "pretty", dvs. "vacker", "fin".

Fotnoter