Diskussion:Black Jack (Tezuka)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Jag undrar om ni har någon speciell variant när ni skiljer likadana titlar åt?

På andra titlar så har ni ju delat av en på författare/tecknare eller förlag. T.ex. Kapten Marvel (Marvel).

Jag skrev "Angel (U-jin)" efter författaren... men hmm.. här blev det "Black Jack (manga)" i stället för t.ex. "Black Jack (Tezuka)" som jag skulle skrivit.

Har ni bestämt någon standard för det här?

Jag menar.. (manga) är ju väldigt brett det finns minst en till manga som heter "Black Jack". Det är lite som att skriva "Kapten Marvel (USA)"...

Nu såg jag även "Kobra (Serbisk)".. Risken för att det skall dyka upp fler serbiska Kobra är väl liten kanske...

Nåja.. jag bara undrar!

Njaej

Du har en poäng i att vi inte har haft någon speciell poäng med det. Den princip vi använt har väl egentligen varit att använda det lättaste sättet att skilja dem åt. De flesta vet kanske skillnaden mellan Marvel och DC Comics, men få vet väl vilket förlag som ursprungligen gav ut serbiska Kobra (jag vet inte iaf).

Visst kan du ändra till "Black Jack (Tezuka)", inga problem för mig. Vad tycker folket? Godtyckligt eller efter förlag eller efter serieskapare? --David Haglund 8 december 2005 kl.20.52 (CET)

Hmm

Det känns som det kan/bör bli rätt godtyckligt. Har kollat igenom en bunt "förgreningssidor" och det är inte alltid som förlag eller serieskapare är det som enklast skiljer artiklar åt. Vad jag dock inte gillar är varianter som Johnny Thunder (1) där uppgiften inom parantes inte specificerar artikeln på något vis. Andreas 8 december 2005 kl.23.02 (CET)

Mera hm

Vad gäller Johnny Thunder beror det på att "(1)" var den förste figuren med det namnet från DC Comics. Den andre tillkom senare. --David Haglund 8 december 2005 kl.23.06 (CET)

Mmm, aha, ok

På så vis. Tänkte inte på det. Andreas 8 december 2005 kl.23.13 (CET)

Godtycklighet

Ja, så strukturfascist jag är så tycker jag det finns vissa saker som inte behöver/bör vara helt konsekventa. När jag har gjort sådana här åtskillningar så har jag bedömt ifrån fall till fall vilket parentestillägg som känns mest relevant -- d.v.s. vilket är bäst för en Wiki-användare som söker efter en specifik titel? Som sagt vet ju många vad DC och Marvel är, så det kändes som det vettiga tillägget för t.ex. "Sandman".

Dock tycker även jag att det går utmärkt att katalogisera artikeln under "Black Jack (Tezuka)" istället för "Black Jack (manga)". Feel free att ändra.

/OlaHe