Diskussion:Den Lilla Smurfan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Kritik mot berättelsen

Inte för att det kanske behövs, men det vore intressant att ta del av kritiken mot albumet. Jag udnrar om något skulle hända om Smurfina publicerades på nytt i dag?--Steamboat Willie 13 februari 2007 kl.11.06 (CET)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas

Den publiceras väl ständigt på nytt, iaf i frankofona länder, men nu känner väl folk till vad albumet handlar om? Kritiken har väl inte varit ett separat svenskt fenomen? En del av kritiken ligger i framställandet av "kvinnlighet" som egenskap, jämställt med hunger, lättja etc. Alla smurfer har en viss egenskap, en enda smurf är kvinna, vilket blir en egenskap i sig. Lätt att tolka som befästande av mannen som norm. Tror jag läste det i Darling, men är inte säker... 惑乱 分からん 13 februari 2007 kl.13.02 (CET)
Idén att Gammelsmurf gör om en svarthårig, pladdrande, alldaglig Smurfa till en blond vamp tycker jag själv är rätt magstark. Lågvattenmärke för en annars -- under de tidiga åren -- lysande barnserie. OlaHe 13 februari 2007 kl.13.56 (CET)
Jag har bara skummat igenom det där albumet, jag har det i samlingarna någonstans och ska läsa igenom det noggrannare någon gång. Som Wiki ska vi väl försöka hålla oss NPOV och mest konstatera att kritiken förekommit, inte personligt föra fram om kritiken är berättigad eller inte i själva artikeln. (På diskussionssidan bör man bara representera sig själv, så där borde diskussionen kunna hållas något högre i tag.) 惑乱 分からん 13 februari 2007 kl.14.06 (CET)
Självfallet. Det var alltså bara min åsikt. Och en parentes. :-) OlaHe 13 februari 2007 kl.15.05 (CET)
Kan ju jämföras då med Smurfrik den Store som i stället fick genomgående positiv kritik för sitt sätt att ta upp politiska processer. Kanske försökte Peyo satirisera eller lära någonting med Smurfina, men missade målet? --Steamboat Willie 13 februari 2007 kl.18.22 (CET)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas
Visserligen innehåller berättelsen om Lilla Smurfan en hel del stereotypa könskaraktärer, inte bara kvinnliga sådana, utan även manliga. Samtidigt är ju smurfernas samhälle ett helt manligt samhälle och att det då plötsligt dyker upp en kvinnlig smurf måste ju innebära någon form av oväntad påverkan. Det var självklart också vad smurfernas fiende Gargamel tänkte sig. Det skall man ha i åtanke: det var den onde Gargamel som låg bakom störningarna i smurfsamhällets vanliga rytm i den här berättelsen. Smurfan var inte en naturlig kvinnlig smurf, utan en magisk skapelse tillverkad för att störa smurfsamhället. Hennes överdrivna kvinnliga egenskaper, både negativa och positiva sådana, är en del av Gargamels elaka plan. Som sådan kan man läsa berättelsen som en satir över könsroller. E.G. den 6 december 2023 kl. 19.53 (CET)

Källor?

... eftersom det framförs att det varit en massiv kritik så bör vi nog ha i alla fall en källa till det. Jag kommenterar bort avsnittet så länge, tills vi kan styrka det. --Steamboat Willie 4 mars 2008 kl.23.56 (CET)

Bra. OlaHe 5 mars 2008 kl.00.04 (CET)