Diskussion:Girls comics

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ännu en fråga om versaler/gemener: "Girls comics", eller "Girls Comics"? 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 28 augusti 2008 kl. 12.03 (CEST)

Vi brukar väl använda engelsk tradition på engelska titlar. I engelskspråkiga lexikon- och bibliotekssammanhang ska det vara versaler, och även i 99% av stavningen på omslagen brukar det vara versaler. Girls Comics känns rimligt om det vore en engelsk titel. På svenska däremot... hmmm. OlaHe 28 augusti 2008 kl. 15.55 (CEST)
Jag håller inte med. I ett svenskt lexikon skall vi använda svensk standard oavsett vilket språk tidningen är publicerad på. Själv har jag nog (av slarv) skrivit serietidningstitlar med versaler några gånger eftersom titlar som regel (även i indician) skrivs helt med versaler eller varje ord med versalgemener. ---= 蒸気船 ウィリー =- 28 augusti 2008 kl. 22.08 (CEST)
Och jag har faktiskt ingen aning längre. Jag lutar dock åt att vi borde använda 'det svenska sättet' i ett svenskt uppslagsverk - oavsett om tidningen är svensk eller inte. --MikkeX 28 augusti 2008 kl. 23.41 (CEST)
Problemet är, som vi har diskuterat tidigare, att det finns flera svenska standarder. I KB:s katalog heter det Dagens nyheter enligt svensk biblioteksstandard. Men slår du upp det i Nationalencyklopedin är det Dagens Nyheter. I andra lexika kan det heta nyheter med litet "n". För att återknyta till en tidigare diskussion; vissa kataloger och lexika slår ihop V & W i bokstavsordningen, medan andra inte gör det. Och så vidare. OlaHe 29 augusti 2008 kl. 10.21 (CEST)
I så fall så föreslår jag så här: Skriv versalgemena som det verkar bäst i det enskilda fallet. (t.ex. "Dagens Nyheter.") Egenamn alltid med initialversal. Inga titlar med enbart versaler om titeln inte är en förkortning som blir så, dvs. yttersta undantagsfall. W.I.T.C.H, etc. Om inte huvuduppslagsordet är av typen "Versal först och resten gemena" (t.ex. "Dagens nyheter") så skall det finnas en sådan redirekt så att man om man länkar alltid kan länka till "Stor begynnelsebokstav". Låter det okej? Om inte det låter okej så vil ljag föreslå att vi konsekvent kör med svensk biblioteksstandard. ---= 蒸気船 ウィリー =- 29 augusti 2008 kl. 18.47 (CEST)
Jag tycker det låter vettigast. Och när det råder olika meningar om vad som "verkar bäst i det enskilda fallet" får vi väl helt enkelt diskutera det där och då.
Så vad tycker ni? Girls comics eller Girls Comics? OlaHe 30 augusti 2008 kl. 10.45 (CEST)
I det här fallet lätt övervikt åt Girls Comics. Tycker inte det känns sjävklarare att följa svensk standard för utländska titlar. Däremot är jag osäker på "Sigges Lagun", men det är bättre om en admin flyttar, om man vill behålla historiken. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 30 augusti 2008 kl. 11.33 (CEST)
Tycker nog, vid närmare eftertanke, att titlar i princip ska ses som "namn", och att det blir krystat att betrakta dem som "ord", och pressa in dem i svenska språkregler, om de följer utländska regler. Däremot behöver man kanske inte ha versaler för japanska/ kinesiska/ arabiska etc. transkriberade titlar, då de språken inte har en versal / gemen distinktion för sina alfabet, ändå. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 31 augusti 2008 kl. 13.16 (CEST)
Den här formuleringen är egentligen rätt otydlig och mångtydig:
"Skriv versalgemena som det verkar bäst i det enskilda fallet. (t.ex. "Dagens Nyheter.")"
Den är lätt att tolka litet som man vill, istället för att vara en tydlig regel. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 31 augusti 2008 kl. 20.38 (CEST)
Och vad säger den allvetande indician? Någon titel ska väl hursom vara en redirect, men vilken? 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 28 augusti 2008 kl. 17.27 (CEST)