Diskussion:Nionde konstformen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Källa

Källan jag använt för de åtta tidigare konstformerna är franska Wiktionary, vilken iofs inte direkt är den bästa tänkbara. [1] 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 15 oktober 2011 kl. 03.07 (CEST)

I texten i artikeln här står det ju att film skulle vara den åttonde konstarten, men i listan står film som nummer sju. Samtidigt står det att åttan skulle vara fotografi eller drama (som logiskt sett båda borde komma före film) eller television (som jag personligen skulle definiera som film i detta sammanhang, TV är bara ett annat sätt att presentera filmen på, jämfört med hur man gör det på en biograf). För övrigt tycker jag att det är fel att ge listan rubriken "Kuriosa", bättre vore att skriva "De nio konstformerna". E.G. den 16 oktober 2011 kl. 02.34 (CEST)
Så vitt jag kan utröna, var det den tyske filosofen Friedrich Hegel (1770-1831) som i sitt verk "Inledning till estetiken" identifierade fem konstarter: "arkitekturens yttre konst, skulpturens objektiva konst och måleriets, musikens och poesins subjektiva konst."[1] För att utveckla uppfattningen om serier som den nionde konstformen borde vi nog också ha källor som visar vilka som har betraktats som nummer sex, sju och åtta. Kan någon förresten hitta texten där begreppet "den nionde konstformen" från början lanserades för serier? De sjätte, sjunde och åttonde borde nog nämnas vid namn i den. E.G. den 16 oktober 2011 kl. 11.30 (CEST)
Spirouartikeln finns i Spirou #1392, som finns samlad i Album #95 (I princip allt som givits ut i tidningen finns samlade i "album" med kvartalsutgivning ) [2] Väldigt snyggt smurfomslag i övrigt. Lettres et Médecins vet jag inte riktigt hur man hittar. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 16 oktober 2011 kl. 20.39 (CEST)
Jag måste se till att få tillgång till den där artikeln från Spirou någon gång, det har ännu inte blivit av. Hur som helst måste den här artikeln om begreppet nionde konstformen utvecklas. Det är ett centralt begrepp för serier och behöver en bättre artikel. Jag skall använda de källor som jag redan har. Jag har också hittat en artikel av Anssi Hynynen i Svenska Dagbladet som nämner begreppet, men jag anser att den texten gör fel när den hänvisar till att det skulle ha funnits sex muser i den klassiska grekiska mytologin; i själva verket var de nio.[2] E.G. den 23 juli 2016 kl. 10.50 (CEST)
Såg förresten nu att den första gången som "le neuvième art" användes i franskan, så handlade det om gastronomi... 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 23 juli 2016 kl. 13.34 (CEST)
Oj då, och gastronomi är ju något som tas på allvar i Frankrike. När och var användes begreppet så? E.G. den 23 juli 2016 kl. 13.35 (CEST)
1928, av Austin de Croze, i den korta obskyra texten "La psychologie de la table". Jag tror aldrig det blev helt vedertaget, även om det finns en restaurang i Lyon med beteckningen. [3] (Som iofs skulle kunna vara en restaurang med serietema, men jag ser inte en enda ljudeffekt på hemsidan...) 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 23 juli 2016 kl. 13.45 (CEST)
Eftersom det nog inte blev etablerat, och i alla fall numera den nionde konstformen nog tveklöst måste anses avse serier, så ändrar jag "alternativt" till "tidigare" i listan avseende gastronomi. E.G. den 23 juli 2016 kl. 14.03 (CEST)
Om de Croze ansåg att gastronomi var den nionde konsten, så kan man ju undra vad han ansåg vara den åttonde, eftersom källorna för något begrepp "åttonde konstformen" på franska Wiktionary inte är äldre än från 1940-talet. Förresten borde ju gastronomi, om det är en konstart, komma före de moderna formerna film m.fl. och filmen tycks redan då ha blivit omtalad som den sjunde konstformen. Jag kan egentligen inte läsa franska, men det ser inte ut som om restaurangen förklarar sitt val av namn någonstans på sin hemsida. E.G. den 23 juli 2016 kl. 14.11 (CEST)
Jag hittade nu en annan fransk restaurang som kallade sig Le 8ème art [4], och en frisörsalong, men de verkade ha ett fotografiskt tema... [5] =/ Annars verkar det som flera av de där konstformerna är rätt hopslagna, den tionde konstformen ser ut att vara dataspel och elektronisk konst... [6], [7] 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 23 juli 2016 kl. 14.41 (CEST)

Källor till den här diskussionssidan