Diskussion:Osamu Tezuka

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"klart påverkad av konstnären Katsushika Hokusai." På vilket sätt var Tezuka inspirerad av Hokusai? Är det inte någon som fått det på bakfoten? Hokusai myntade ordet Manga, som senare kom att betyda serier. Men finns det något i Tezukas serier som har med Hokusai att göra? --Antila 23 september 2006 kl.11.34 (CEST)

Nu hittade jag var jag hade läst det -- på Mangaworld.se: http://www.mangaworld.se/index.php?title=Osamu_Tezuka . Vilket förstås inte bör tas som kanon. Bäst att stryka det om det inte går att hitta någon mer auktoriserad källa. OlaHe 23 september 2006 kl.12.52 (CEST)
Med tanke på uppgiften Han var egentligen inte så mycket av en tecknare, utan snarare animatör. De flesta av hans animer har blivit manga på senare tid. känns det som flera av MangaWorlds uppgifter bör tas med en nypa salt. "Synd på så rara ärtor." eller vad man ska säga... Det fanns ju någon viss seriekultur i Japan innan Tezuka, men den saknade mycket av vad vi idag förknippar med manga. Att han var inspirerad av teckningsstilen i Disneys Bambi och Fleischers Betty Boop verkar stämma däremot, om någon kan hitta en bättre källa... 惑乱 分からん 23 september 2006 kl.12.59 (CEST)
Jag har läst att han var inspirerad av Floyd Gottfredson, men kan tyvärr inte minnas var. OlaHe 23 september 2006 kl.13.16 (CEST)
Javisstja, men du kom inte på någon källa när det stod i Floyd Gottfredson-artikeln, heller... =S 惑乱 分からん 23 september 2006 kl.13.28 (CEST)

Skulle man kunna kopiera in den här artikeln på svenska Wikipedia när den är fullständig? Skulle kännas som rätt bra reklam för SerieWikin... 惑乱 分からん 23 september 2006 kl.13.11 (CEST)


Hoppsan! Månaden är just slut... Kan man fixa till saknad info litet snabbt, innan nya samarbetet ska påbörjas? 惑乱 分からん 1 oktober 2006 kl.20.17 (CEST)


Hälsoproblem

Det står i artikeln att orsaken till hans hälsoproblem var stressen och hans ständiga tecknande, men det står också att han dog av cancer. Borde då inte orsaken till hans hälsoproblem vara cancern? Och kan man verkligen få dålig hälsa av tecknande? MikkeX 2 november 2006 kl.15.25 (CET)

Han tecknade ju visserligen som en fanatiker... =S Det är ett försök till en ganska rak översättning från tyska Wikipedia, faktiskt, även om jag tyckte det lät litet skumt redan då... Möjligen kan man redigera om det, är faktiskt litet luddigt... 惑乱 分からん 2 november 2006 kl.15.50 (CET)

Verksortering

Funderar på om man inte borde börja med någon sorts sortering av Tezukas verk? T.ex. en mall, en egen artikellista, eller en kategori. Känns berättigat med tanke på hur mycket material som killen släppt, och som man teoretiskt kan skriva artiklar om... (Finns artikel och kategori på engelska Wikipedia f.ö.) 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 14 juli 2007 kl.12.32 (CEST)

Floyd Gottfredson

Nu har jag förresten också läst om kopplingen mellan Gottfredson och Tezuka. Ryan Holmberg har skrivit flera krönikor för Comics Journal där han går igenom Tezukas tidiga år. Mycket intressanta, f.ö. Kan rekommenderas. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 3 juni 2014 kl. 13.47 (CEST)