Diskussion:Seriekvarteren kring Mariatorget

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Diskussion:Toon Town)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Är det inte lite väl att blott en tjofaderittan-artikel i DN På Stan ska behöva föranleda en sån här post? "Toon Town" är ju - gudskelov - inget som sedermera upprepats, så som Gunnar Krantz (m.fl.) "lanserat" sin i mitt tycke tjofaderittanaktiga term "Seriestaden" om Malmö. Uttrycket "Toon Town" om Stockholms seriekvarter borde bara självdö (även om landets huvudstad givetvis också uppenbarligen är dess seriehuvudstad). -DL

Kan bara skriva under på detta. Toon Town är ett fjantbegrepp som inte på något sätt är förankrat i den verksamhet som drivs inom de kvarter som begreppet försöker fånga in det med. Irritation är väl det enda jag hört från dem... --MikkeX 10 september 2008 kl. 10.37 (CEST)
När jag skrev texten hade På Stan-artikeln nyligen publicerats och begreppet började få en viss spridning på nätet. Jag tyckte det var kul att uppmärksamma kvarteren på något sätt och använde det begrepp som diskuterades då – om än ofta i spefulla ordalag. Eftersom det var risk för att det var en dagslända lade jag till brasklappen "om det får fäste". Då det uppenbarligen inte fick fäste ens under något år bör vi förstås radera artikeln eller göra ett namnbyte. (Att folk retar sig på begreppet ser jag däremot i sig inte som en anledning till utplåning – Djävulen i mig reagerar snarare motvalls. ;-) ) F.ö. tillhör jag den lilla minoriteten serieinitierade som inte tycker att det var något större fel på På Stan-scoopet. Om man inte räknar lättviktighet i sig som "fel".) OlaHe 10 september 2008 kl. 11.48 (CEST)
Det hade väl i så fall varit riktigare att *först* vänta något år, och *om* uttrycket då fått någon som helst hävd eller förankring, *sedan* skrivit en post om det. Nu är det ju bara du som plockat upp Jesper Tillbergs fjant-handske och håller en irr-låga vid liv. Jag vill f.ö. även minnas att en SerieWikipost för "SCGB" fanns, vilket var ett mer kollektivt använt uttryck (för Seriechocks gästbok), men alltför internt och det var helt rätt att dess post togs bort. Vilket även borde vara dennas öde. -DL
Det hade väl i så fall varit riktigare att *först* vänta något år, och *om* uttrycket då fått någon som helst hävd eller förankring, *sedan* skrivit en post om det.
Förvisso – det är vackert att vara efterklok. Jag har alltså redan instämt i att begreppet är stendött och artikelnamnet kajko, ville bara förklara hur jag tänkte då, hur dumt det än var. Nu är frågan bara om det är namnbyte eller radering som är lämpligast? Att "Seriesöder" är ett fenomen som flera personer har försökt ge olika namn åt, kan i sig motivera en artikel. OlaHe 10 september 2008 kl. 15.01 (CEST)
Att "Seriesöder" är ett fenomen som flera personer har försökt ge olika namn åt, kan i sig motivera en artikel.
Nej, jag tycker faktiskt inte det finns något sådant behov... Det finns ju ingen anledning för Stockholm att börja leka med sådana tjosansvejsan-termer, bara för att vissa personer i Malmö gjort det till sitt kall på senare år. Jag röstar för en fullt rättmätig radering (Namnbyte? det är ju ingen "gissa vikten på grisen"-tävling det här). -DL
Stockholm har de facto börjat leka med sådana tjosansvejsan-termer, oavsett vad man tycker om det. Seriewikin är inte normerande, den behandlar vad som finns. "Är det spritt eller internt?", är min enda moraliska måttstock. Och i det här fallet är jag osäker. OlaHe 10 september 2008 kl. 16.25 (CEST)
Jag tycker att vi döper om den till Seriesöder, känner efter lite, och sedan eventuellt raderar den. --MikkeX 10 september 2008 kl. 17.07 (CEST)
Oavsett vad man tycker om begreppet så användes det under en kort period och orsakade en ordentlig debatt. Som sådant har det (tyvärr) ett encyklopediskt värde och bör därför vara kvar på Seriewikin i någon form. Jag har nu försökt ändra tempus och tona ner artikeln lite. Helst skulle jag vilja se den inkorporerad i någon annan artikel, men eftersom jag inte hittar någon lämplig där den skulle kunna höra hemma så borde den få vara kvar som egen artikel. jag antar att begreppet är som "SoFo" - Det är ett "Vi-som-flyttat-in-till-Stockholm-från-landsorten-och-Göteborg-får-inte-bygga-höghus-som-på-manhattan,-och-vi-har-mindervärdeskomplex-gentemot-Oslo,-så-vi-måste-hitta-på-några-fräsiga-begrepp-att-tvinga-på-alla-för-att-visa-vad-otroligt-hippa-vi-är!"-komplex. Seriesöder har jag inte sett förr. Är det konstruerat för Seriewikin? ---= 蒸気船 ウィリー =- 10 september 2008 kl. 17.09 (CEST)
En googling, (altavista, etc.) ger faktiskt noll resultat på en sökning efter "Seriesöder". Kan man inte etablera begreppet innan man skriver en wiki-artikel och inte tvärtom? ---= 蒸気船 ウィリー =- 10 september 2008 kl. 17.11 (CEST)
Seriesöder har jag hört förr, Toon town bara i samband med påstan-artikeln, och sedan alla som irriterade sig på påstan-artikeln.... --MikkeX 10 september 2008 kl. 17.55 (CEST)
Okej, vad sägs om att döpa om den till Stockholms seriekvarter?
Det är väl inget begrepp, så vitt jag vet? Och täcker hypotetiskt upp hela Stockholm... OlaHe 11 september 2008 kl. 11.47 (CEST)
Jag tycker nog inte alls att Toon Town eller Seriesöder är så dumma idéer. Begreppen diskuteras ju uppenbarligen här och där, och då blir det ju automatiskt ett giltigt begrepp, även om man inte tycker om namnet eller den breda kategoriseringen. Man behöver ju inte lägga in värderingar i termerna.--David Haglund 11 september 2008 kl. 20.31 (CEST)
Grejen är att Serieghettot och Toon Town – återigen, oavsett vad man tycker om termernahar använts i "offentliga sammanhang". Båda har använts i tryck och på webben och de har använts av flera personer. Var har Seriesöder använts mer än i enstaka kompisdialoger? Om det är så kontroversiellt att välja en av termerna som har använts, så är det väl i så fall bättre att göra en artikel om "seriekvarteren kring Mariatorget" eller nåt istället för att skapa en ny term?
Parallell: Jag gillar inte termerna sofistikerade serier och svensk manga heller. Men de finns i verkligheten och därför finns de på Seriewikin. OlaHe 12 september 2008 kl. 12.14 (CEST)
"Seriekvarteren kring Mariatorget" var bästa rubrikförslaget hittills, om det nu är namnbyte som gäller. Under en sån artikel, skulle man kanske kunna dryfta en del av de fåniga namnförslagen - men "Toon Town" kan jag omöjligt se som annat än Tillbergs högst tillfälliga dagslända. -DL
Jag röstar för det. Med omdirigeringar om någon nu skulle få för sig att söka på den onämnbara fjantistermen. ;-) OlaHe 12 september 2008 kl. 13.03 (CEST)
Även jag är för. --MikkeX 12 september 2008 kl. 14.19 (CEST)
Missförstå mig rätt nu... Jag är för termen "Seriesöder", för jag tycker den låter mycket bättre än allt annat om man nu prompt måste ha en term för det.. (Det finns ju "gaysöder" som täcker ungefär samma område, och "Seriesöder" läter faktiskt bra). Däremot kanske lansering av en ny term inte har i seriewikin att göra förrän den är mer etablerad? Vad gäller "seriekvarteren på söder" så är även detta ett något otympligt uppslagord... Kan vi inte bara använda "Serieghettot" som uppslagsord eftersom det redan finns i artikeln, och faktiskt är rätt etablerat genom Ola? Det har fördelen att det förekom före "Toon Town".. ;-) Dessutom skall väl "Toon Town" nog i första hand riktas till artikeln om "Roger Rabbit", eller hur?---= 蒸気船 ウィリー =- 12 september 2008 kl. 21.47 (CEST)
Vi behöver ju inte utgå från att det ska vara ett begrepp, utan bara att beskriva en plats, och då fungerar ju "Seriekvarteren kring Mariatorget" perfekt. Toon town hör nog bättre hemma hos Roger Rabbit, ja. --MikkeX 12 september 2008 kl. 23.30 (CEST)
Ska vi testa kvartersvarianten då? OlaHe 15 september 2008 kl. 20.12 (CEST)
Det funkar väl, med en passus om Toon Town. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 15 september 2008 kl. 20.19 (CEST)
Bra, flytten fixad. Några dubbla redirects, bara. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 15 september 2008 kl. 20.47 (CEST)