Disneyland

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Disneyland är namnet på en mängd företeelser, inte minst flera nöjesparker, relaterade till Walt Disney Company.

Nöjesparkerna

Det ursprungliga Disneyland är beläget i Anaheim, Kalifornien, USA. Parken ägs och drivs av Walt Disney Company, bygger på Walt Disneys skapelser, och är en av världens mest kända och mest besökta nöjesparker. Man räknar med att över 500 miljoner människor besökt parken sedan dess invigning; den 17 juli 1955 visades parken för pressen och följande dag fick allmänheten tillträde. Sedermera har flera internationella Disneyland etablerats; i Tokyo (invigt 1983), Paris (invigt 1992), Hong Kong (invigt 2005), och Shanghai (invigt 2016).

Såväl Kaliforniens Disneyland som de senare parkerna är uppdelade i flera mindre parker ("länder") varav de fyra ursprungliga fortfarande är centrala: Adventureland, som fokuserar på fjärran länder och kulturer; Frontierland, med västerntema; Fantasyland, byggd runt Disneys sagofigurer; och Tomorrowland, med rymd- och framtidstematik. I centrum ligger Main Street, U.S.A., modellerad som en amerikansk småstad vid 1900-talets början.

I Florida finns sedan 1971 dessutom systerparken Walt Disney World, ett större område som utöver en spegling av Disneyland, kallat Magic Kingdom, även innefattar det mer vuxeninriktade Epcot, uppdelad i teknikparken Future World och världsutställningen World Showcase (invigda 1982); filmparken Hollywood Studios (invigd 1989) , djurparken Animal Kingdom (invigd 1998), och flera vattenparker.

Marvel Comics har producerat tecknade serier baserat på parkens åkattraktioner, under rubriken "Disney Kingdoms", och även filmfranchisen "Pirates of the Caribbean", som även blivit tecknade serier, bygger på en av parkens attraktioner.

Tv-serien

Huvudartikel: Disneyland (tv-serie)

Den amerikanska tv-serien "Disneyland" debuterade i amerikansk tv 1954, och innehöll såväl äldre filmmaterial som nyproducerade (otecknade) tv-filmer, varav många kom att överföras till tecknade serier – bl.a. "Davy Crockett".

Tidningarna

Huvudartikel: Disneyland (tidning)

Under 1970-talet utkom den brittiska barntidningen Disneyland, vilken i översatt version även publicerades i flera andra länder, inklusive på svenska som Sagotidningen Disneyland.

Brädspelet

På 80-talet släppte Kärnan brädspelet "Disneyland". Det lånar ganska mycket av "Monopol", men här är det attraktioner i Disneyland-parken som spelarna handlar med och tar inträde för. Exempel på attraktioner är "Långbens berg- och dalbana", "Rundtur med Pluto" och "Fnattes radiobil".[1]

Fotnoter