Dotterbolaget

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Dotterbolaget kallar sig en feministisk, könsseparatistisk serieskapargrupp som bildades våren 2005 i kretsen kring en grupp kvinnliga serieskapare som träffats genom Serieskolan i Malmö. Gruppen utgörs idag av ett trettiotal kvinnor från olika delar av Sverige.

Som nätverk vill Dotterbolaget motverka de patriarkala strukturerna i seriebranschen genom att stötta och lyfta varandra professionellt. Dotterbolaget fungerar delvis som en social arena för kvinnliga serieskapare, men är också ett professionellt nätverk där medlemmarna istället för att konkurrera om uppdrag, samarbetar och stöttar varandra. Gruppen är endast till för kvinnor eller transpersoner som har erfarenheter av att leva som kvinnor.

Gruppen ger ut fanzin, deltar i utställningar och arrangerar workshops i serieteckning. 2008 kom deras första antologi, "Dotterbolaget antologin". 2010 producerade de ett specialnummer av Galago med enbart kvinnliga serieskapare (nr 101=4/2010).

Medlemmar (nuvarande och tidigare)

Utgivna fanzin

Utgivna album

Utställningar

  • Utställning på Södertullspassagen i Malmö 31 oktober–22 november 2009. Vernissage 30 oktober. (Del av festivalen I seriernas värld.)
  • Utställning på Arbetets museum i Norrköping, i EWK-museets regi. 6 februari–30 maj 2010.

Mer om Dotterbolaget

Recensioner

Externa länkar