Dr. Merling

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Dr. Merling" av Knud V. Larsen.
© upphovsmannen.

"Dr. Merling" är en dansk äventyrsserie skapad av Knud V. Larsen 1970, då den började publiceras i Berlingske Tidende den 2 juni.

Översikt

Serien handlar om 1800-talsläkaren Doktor Merling och dennes familj, som på resande fot stöter på allsköns mysterier i Europa. Dem är tydligt påverkad av viktoriansk skräcklitteratur och innefattar såväl Frankenstein-liknande monster som flygande tefat. Serien döptes sedermera om till "Dr. Merlind", då en dansk familj med namnet Merling hade protesterat kraftigt mot seriens namn.

1975 lades serien ned, mitt i en episod. Protesterna från läsarna blev dock så kraftiga att den återinfördes följande månad. 1980 beslutade tidningen åter att lägga ner serien, och gav Larsen sex månaders varsel med hopp om att han skulle ge serien en bra avslutning. Larsen gjorde dock tvärtom istället, och byggde upp historien så den avslutades med en rejäl cliffhanger. Läsarprotesterna blev starka även denna gång, men nu räckte det inte för att den skulle få en fortsättning.

Svensk publicering

"Dr. Merling" publicerades på svenska i Serie-Pressen åren 1971–1972, där den enligt tidningens egen läsarbarometer var det klart populäraste inslaget.

2021 publicerade Sanatorium förlag de första fem avsnitten i en inbunden samlingsvoly, utgiven som bok tre i bokserien "Seriehistoriskt bibliotek": "Dr. Albert Merlings bedrifter": "Monstret Mesmer och andra historier".

Mer om "Dr. Merling"