ETC

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

ETC är en oberoende samhällstidskrift med socialistisk inriktning, grundad av Johan Ehrenberg med vänner 1977 (ursprungligen under namnet Partisano). Tidningen växte sedermera till ett produktionsbolag, ETC Produktion, som även inbegriper ett bokförlag, en utbildningsakademi, och ett galleri.

Tidningen fick under 1980-talets första hälft goda recensioner för sin fräcka layout, grävande journalistik och personligt hållna artiklar. Efter ett kort uppehåll började den utkomma igen 1990 och finns sedan 1996 även som en nätupplaga. Man ger idag också ut en tabloidversion av tidskriften, kallad Dagens ETC (men utgiven en gång i veckan).

Serier i tidningen

Serietecknaren Ulf Lundkvist har publicerats i ETC nästan sedan starten, och har blivit något av tidningens galjonsfigur.

Nr. 4/83 var ett specialnummer om serier med tecknare som Will Eisner, Wally Wood och Hermann. Runt det här numret uppstod det dessutom kontroverser då det visade sig att flera serier publicerats utan diskussioner med och betalning till rättighetsinnehavarna. 1984 gavs det ut en hyllningstidning till Reiser; ETC Special - Reiser är död.

I Dagens ETC finns en sporadiskt förekommande avdelning med rubriken ETC Comics där serier och skämtteckningar av dagens svenska serieskapare får en helsida till sitt förfogande.

Förlagets serieutgivning

Under olika namn har det funnits ett förlag under tidningen ETC, i dag kallas förlaget för ETC förlag, men flera andra namn har figurerat, bland annat Tiprod och Stödföreningen ETC.

Man har gett ut serietidningar vid ett par tillfällen. Crack var en vuxenserietidning som gavs ut i tre nummer 1983–1984. ETC Comics var en blandad serietidning som kom ut i fyra nummer 2004–2005. Man har även publicerat flera böcker med Ulf Lundkvist och album med Reiser.

Externa länkar