Epileptisk

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Epileptic)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Epileptisk" av David B.. © upphovsmannen.

"Epileptisk" (Fr. "L'Ascension du Haut Mal", på engelska "Epileptic", vilket är den titel som använts i en tidigare äversättning) är en över 360 sidor lång självbiografisk serieroman av den franska serieskaparen David B..


Bakgrund

Enligt David B. själv är "Epileptisk" en historia som han alltid har velat göra och känt att han måste berätta, kanske också anledningen till att han blev serieskapare från början. Men det tog många år innan han kände att han var uppgiften mogen. Då han påbörjade sin historia 1996 visste han inte hur den skulle sluta, och det tog det åtta år innan den var färdigberättad. En stor del av upphovsmannens egen utveckling som yrkesman skedde under tiden.

Att serien överhuvudtaget publicerades till slut kan man nog delvis tacka tillkomsten av L'Association för, ett förlag som David B. var en av grundarna till och länge en av delägarna i.

Form och innehåll

"Epileptisk" är historien om upphovsmannen David B. själv, hans tidiga barndom och ungdom. Det är historien om de band som håller en familj samman och hur dessa band ansträngs då familjen drabbas av en tragedi. Tragedin i det här fallet är inte en enskild händelse, utan en ständigt pågående kamp. Davids bror lider av en svårartad epilepsi vilket påverkar hela familjen (förutom David och brodern bestående av en lillasyster samt två föräldrar) då de med alla medel försöker finna en bot. Samtidigt ska de skydda honom och sig själva mot andra människors fördomar och brist på förståelse, och inte minst sina egna skamkänslor. Drömmen efter ett normalt liv leder dem ut på en veritabel odyssé där de konsulterar läkare, kirurger, alternativmedicinare, akupunkturexperter, makrobiotiker, antroposofer, psykiska medier och djävulsutdrivare, alltmedan såväl David som hans sjuke bror stänger in sig i sina respektiva fantasivärldar för att stå ut.

Till skillnad från så många av sina kollegor i det självbiografiska facket, nöjer sig David B. inte med att skildra verkligheten från ett utifrånperspektiv. Genom att skildra sin inre verklighet fångar han barndomens närmast surrealistiska dimensioner och spinner en saga av dem. Problem, sjukdomar och faror blir till i högsta grad levande demoner. De böcker och fantasier som den unge David finner tröst i tar fysisk form. Allt är tecknat i en effektiv grafisk svart/vit stil som lånat grepp från mytologiska skildringar såväl som surrealistisk konst.

Förutom den individuella berättelsen är historien även ett tidsdokument. David B. fångar tidsandan i Frankrike och hur den utvecklas i flera decennier. Historien återberättas av författaren själv och rör sig delvis mellan olika tidsplan.

Vid en första anblick kan serien tyckas handlas om den epileptiske brodern i första hand, men i själva verket är den mer än något annat upphovsmannens egen berättelse om den resa det innebär att gå från barn till vuxen, och vad man måste lämna bakom sig.

Mini frankrike.gif Utgivning på franska

Originalpubliceringen skedde i sex album utgivna av L'Association åren 1996–2003.

Den franska originaltiteln är mångtydig och svår att översätta. "Haut mal" är ett alternativt ord för epilepsi men betyder även "stor ondska", medan "ascension" kan betyda både "uppståndelse" och "klättring".

Mini storbritannien.gif Mini usa.gif Utgivning på engelska

Första halvan av serien gavs ut av L'Association på engelska med titeln "Epileptic" 2002 (ISBN 2-844-14085-8). En samlingsvolym av hela serieromanen kom 2005 från Pantheon Books (ISBN 0-375-42318-4).

Mini sverige.gif Utgivning på svenska

En presentation och ett utdrag av serien publicerades i Galago nummer 1/2006 (under titeln "Epileptic").

Våren 2015 publicerade Placebo Press albumet under titeln "Epileptisk".

Mottagande

"L'Ascension du Haut Mal"/"Epileptic" har kritikerrosats i stora delar av västvärlden och prisbelönats flera gånger.

Externa länkar