L'Association

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

L'Association är ett franskt serieförlag skapat av en grupp uppburna franska serieskapare 1990. Grundarna till och ägarna av förlaget är Lewis Trondheim, Stanislas, Jean-Christophe Menu, David B., Mattt Konture och Killoffer.

Stanislas, Menu och Konture hade redan i början av 1980-talet bildat sammanslutningen L'ANAL – Association pour l'Apologie du Neuvième Art Libre, (ung. Föreningen för förespråkande av en fri nionde konstform), vilket kan ses som en förstudie till L'Association.

Förutom grundarna har bland andra Joann Sfar, Marjane Satrapi, Aleksandar Zograf och Peggy Adam gett ut serier på förlaget. Det är en allmänt spridd åsikt att L'Association har stått för en viktig del av den franska seriemarknadens förnyelse under senare år.

David B. lämnade förlaget i slutet av 2005 på grund av diverse samarbetstvister. Ett år senare meddelade Trondheim att även han kommer att lämna förlaget. I samband med detta berättade Joann Sfar att han inte kommer att publicera något nytt på förlaget om inte Trondheim eller David B. ger ut några nya böcker där.[källa behövs]

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!