Eva (Elmgren)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med andra Eva.

Eva och Ting Yay i "Brevbärarblues" från albumet "Eva: Asbesthjärtan". Bild och © Tinet Elmgren.

"Eva" är en svensk äventyrsserie och seriefigur skapad av Tinet Elmgren, samt även namnet på ett fanzin utgivet av Elmgren 2008. Serien handlar om en prostituerad kvinna i en östasiatisk storstad, och den råa, ofta våldsamma tillvaro som är en del av hennes vardag. "Eva" är till stora delar en actionfylld kriminalserie, men fokuserar även på kärlek, sex, humor och vardagsdramatik.

Serien har publicerats i flera av Tinet Elmgrens fanzin, samt i samlingsalbumet "Eva: Asbesthjärtan", utgivet av Epix förlag 2009. Figuren Eva dök först upp i Elmgrens serie "Drivgods".

Historik

Eva var ursprungligen (och är fortfarande) en av figurerna i fortsättningsserien "Drivgods", en serie som Tinet Elmgren började teckna som femtonåring. Efter att hon sett filmen "Chungking Express" (Wong Kar-wai, 1994) föddes idén om att göra en spinoffserie om Eva, en av Elmgrens egna favoritfigurer i "Drivgods". Serien föddes också ur Elmgrens saknad efter starka och mångfasetterade hjältinnor som hon kan identifiera sig med. "Idéerna bara vällde in i min hjärna." Hon höll redan på med att göra ett seriefanzin som specialarbete i gymnasiet, och där publicerades den första korthistorien med Eva.[1]

När Elmgren senare började ge ut fanzinet Tunguska regelbundet (med start 2000) innehöll varje nummer ett nytt kapitel av "Drivgods", samt ett par avslutade korthistorier, av vilka ett flertal handlade om Eva. "Eva"-serier blev även huvudnummer i andra fanzin såsom Glasregn (2007) och Eva (2008).

När den fjärde "Eva"-serien, "Glasregn", var avslutad, tänkte Tinet Elmgren ge ut alla "Eva"-historierna som samlingsutgåva på eget förlag. I samma veva fick förläggaren Horst SchröderEpix förlag (där Elmgren arbetar) syn på serierna och ville samla dem i ett album. Dock bad han om att Elmgren skulle färdigställa ytterligare några avsnitt först, vilket hon gjorde.[1]

År 2009 gavs så samlingsalbumet "Eva: Asbesthjärtan" ut på Epix. Boken samlar sju historier: "Asfaltspeglar", "Blyläppar", "Udda tisdag", "Glasregn", "Brevbärarblues", "Asbesthjärtan" och "She's a Killing Machine". Serierna har tidigare publicerats i fanzinen Tunguska, Glasregn, Eva, Briefträgerblues och Asbesthjärtan.

Handling

Serien kretsar kring Eva, en vit kvinna (av kosacksläkt) som arbetar som prostituerad i en fiktiv storstad i ett fiktivt östasiatiskt land. Enligt Elmgren är landet främst inspirerat av Kina, medan staden är en "vild blandning av Shanghai, Guangzhou, Hongkong och (oundvikligen) Berlin. Det är kallt nog för lite snö på vintrarna och majoriteten av befolkningen är ändå kantoneser.[1] Språket som talas är kantonesiska. Även tidseran i vilken historierna utspelar sig tycks vara lite flytande, med inspiration från både 1930–40-tal och modernare tid.

Handlingen är ofta rå och våldsam, inspirerad av filmgenrer som film noir såväl som Hong Kong-action och "rape'n'revenge". Livet som prostituerad är varken skildrat som glorifierat eller avskräckande, men tillvaron på storstadens skuggsida är ingen dans på rosor.

Historierna innehåller dock även en rejäl dos humor (om än av typen galghumor) och kärlek. Evas vänskapsband till kollegorna Kim och Bijou (även dessa figurer från "Drivgods") är en central del av serien, liksom hennes växande förhållande med den timide brevbäraren Ting Yay. Ting Yay tar ibland över rollen som seriens huvudperson, "en straight guy" som inte riktigt passar in i Evas våldsamma värld. Hans syster är däremot livsfarlig och våldsbenägen, trots sin patologiska blyghet.

Inte mycket har avslöjats om Evas bakgrund – hon berättar sällan något seriöst om sig själv. Känt att hon är kedjerökare, att hon tidigt rymde hemifrån, och att hon har intimtatueringar som är så perversa att de skrämde slag på hennes pojkvän Ting Yay första gången han såg dem. Tydligt är att Eva är uppfostrad i "livets hårda skola". Hon vägrar ta skit av någon, oavsett om det är kollegor, torskar, bordellmammor, poliser eller kriminella. Hon har en stark moralkodex, men om hon själv är övertygad om att hon har rättvisan på sin sida räds hon inga våldsamma metoder, något som hennes antagonister blodigt fått erfara. Många är de som har överraskats av hennes skicklighet både i närkamp och med handeldvapen. Bland stadens kriminella element finns maffialedaren Leoparden och de extremistiska Nazidarwinisterna, vilka oftar korsar Evas väg.

Relation till "Drivgods"

"Eva" är en betydligt mörkare och grymmare serie än den lättsammare "Drivgods", vilket gör att de båda serierna, trots att de delvis har samma figurgalleri, inte tycks utspela sig i samma värld. Tinet Elmgren beskriver det själv som att de utspelar sig i "parallella universum".[1]

Utgivning

Glasregn (2007) med Eva på omslaget. Omslagsteckning av Tinet Elmgren © Elmgren.

Fanzin

Seriealbum

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 Tinet Elmgren: "Frågor och svar", efterord till "Eva: Asbesthjärtan" s. 166–176. Epix 2009.