Föreningen Svenska Tecknare

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Svenska Tecknares ordförande Lennart Eng talar vid yttrandefrihetsmanifestationen på Sergels torg i Stockholm den 11 januari 2015.

Föreningen Svenska Tecknare är en medlemsstyrd intresseorganisation för professionella visuella kreatörer inom illustration, grafisk formgivning, animation och serier. Illustratörer och grafiska formgivare är de största grupperna, men även serietecknare, animatörer och skapare av spel finns i organisationen. Svenska Tecknare arbetar dels med stöd till medlemmarna, men också med att stärka alla som är verksamma inom fältet.

Verksamheten består bland annat av kvalificerad rådgivning inom arvoden, avtal och juridik, arbete för att stärka upphovsrätten, kultur- och näringspolitik för att förbättra medlemmarnas villkor, utbildning och inspiration, samarbeten med andra konstnärsorganisationer, jobb för att förbättra i trygghetssystemen för frilansare, att vara remissinstans för lagförslag och regeländringar samt att skapa nätverk mellan medlemmarna.

Historik

Fram till 1955 var Konstnärernas riksorganisation (KRO) den enda yrkesorganisationen som tecknare kunde ansluta sig till. Bokillustratören och serieskaparen Einar Norelius som satt i KRO:s styrelse kände att han hade svårt att få gehör för specifika tecknarfrågor och 1955 grundades därför Svenska Tecknare.

Svenska Tecknare ger ut tidningen Tecknaren sedan 1977, den utkommer 2012 med 6 nummer per år. Svenska Tecknare arrangerar sedan 2003 det årliga projektet "Kolla!" där huvuddelen består av en jurybedömd tävling i tre huvudkategorier: illustration, grafisk design och rörlig bild.

Den 11 januari 2015 arrangerade Svenska Tecknare tillsammans med svenska Reportrar utan gränser en manifestation på Sergels torg till stöd för yttrandefriheten, med anledning av det attentat som hade skett tidigare samma vecka, den 7 januari, mot redaktionen för Charlie Hebdo i Paris.

Externa länkar