Seriewikin:Förslag på ny indexsida (mars 2007)

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Förslag på ny indexsida)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 18 233   |  Diskutera Seriewikin på vårt forum  |  Seriefrämjandet

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriefrämjandets Seriewiki, Sveriges största uppslagsverk om allt som rör tecknade serier. Här skapas ett uppslagsverk om och kring tecknade serier i Sverige och resten av världen. Just nu finns här 18 233 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan kollektivportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Till din hjälp finns fyra wiki-redaktörer.


Aktuellt i serievärlden

Fatima and the Lion.png
  • Den amerikanska serieskaparen, seriehistorikern och kvinnoforskaren Trina Robbins kommer till Sverige. Fredagen den 9 mars är hon i Malmö och föreläser i Mazettihuset klockan 19.00. Söndagen den 11 mars anländer hon i Stockholm för ett kort föredrag på Serieteket (med tillhörande filmvisning) kl. 12.00, samt ett längre samtal på Hallongrottan kl. 16.00. Mer information hittar du här.Veckans utvalda artikel

Beagles.png
"Snobben" är det svenska namnet på en amerikansk dagsstrippserie skapad av Charles M. Schulz och publicerad för första gången under namnet "Peanuts" den 2 oktober 1950.

Seriens ursprung kan spåras tillbaka till Schulz' skämtteckningar om barn som 1947–49 regelbundet publicerades i tidningen St. Paul Pioneer Press under namnet "Li'l Folks", men när Schulz fick kontrakt med syndikatet United Features omarbetades den till en dagsstrippserie samtidigt som titeln på syndikatets begäran ändrades till "Peanuts" efter det populära barnprogrammet "Howdy Doody Show", där sektionen med barnpublik kallades "the peanut gallery"...


Månadens samarbete

Bild ur "Ranma ½". © Rumiko Takahashi.

Rumiko Takahashi (高橋留美子), japansk serieskapare, född 1957 i Niigata.

Skapade 1979 serien "Urusei Yatsura", 1980 "Maison Ikkoku" och 1987 "Ranma ½".

Under 1990-talet började hennes serier översättas till språk som engelska, franska och italienska. Hon är nu en av de mest populära serieskaparna framförallt i Europa, USA och Asien, och antagligen världens mest framgångsrika kvinnliga serieskapare, med över 100 miljoner sålda exemplar, samt en av Japans rikaste kvinnor.