Faux Pas

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Faux Pas" av Carspecken. Omslaget till samlingsvolymen som givits ut av Plan Nine Publishing. Copyright upphovsmännen.

"Faux Pas" är en fabeldjursserie av Robert och Margaret Carspecken, publicerad både på webben och i tidningar och böcker.


Historik

Många av karaktärerna i serien har funnits sedan sent 1970-tal då serien publicerades i form av illustrationer och skämtteckningar i tidningar i Colorado. Strippar har sedan publicerats i olika fanzin, serietidningar och andra tidningar och visats på konstutställningar.

2001 började paret Carspecken teckna om serien som webbserie, som 2003 gavs ut i samlingsform av Plan Nine Publishing. (Tyvärr är samlingsvolymen av låg kvalitet, flera strippar har kommit i oordning och/eller tryckts mer än en gång.)

Handling

Serien utspelar sig på gården Green Mountain Studio Animals, hem för en mängd djurskådespelare, som precis köpts upp av nya ägare som inte har en aning om att det inte är helt vanliga husdjur som följde med i köpet. I stället får djuren se till att sköta uppdrag från excentriska filmskapare och administration av gården på egen hand.

Figurgalleri

Seriens huvudfigur är den snälla och en smula naiva räven Randy, rävhonan Cindy som egentligen kom till gården i jakt efter mat, en grupp listiga bondkatter med ledaren Kira i spetsen, den såpoperaberoende och tankspridda hönan Myrtle DeHen, kaninerna Stu och Eddie, kängurun Brisbane Wallaroo med flera.

Namnets ursprung

Namnet på serien uttalas som engelskans fox paws, "rävtassar", men är en lek med det franska uttrycket faux pas (uttalas ung. "få~ pa") som betyder "socialt snedsteg"; att bryta mot oskrivna men allmänt kända och accepterade sociala regler. Det anspelar inte minst på karaktären Cindy som kommer förvildad till gården där serien utspelas, och måste lära sig leva efter de mänskliga etikettsregler som djuren där har anpassat sig till. Samtidigt har Cindy en hel del att lära djuren på gården om att klara sig i det vilda.

Externa länkar