Fritz von Flaxen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Fritz von Flaxen, svensk flygserie. Stundtals kallades serien "von Flaxens bravader".

Den tyske stridsflygaren Fritz von Flaxen var från början serietidningen Pilots maskot, ett komiskt gubbhuvud (tecknat av signaturen Tecknar-Lasse, d.v.s. tidningsillustratören Per Larsson, 1924-2010[1][2]) i logotypen liknande Buster i serietidningen Buster. Blev efter en tävling 1977 seriefigur tecknad av Stefan Nagy. Anledningen till tävlingen var att man behövde en ersättare för "Snobben", eftersom hundhuvudfiguren slutat leka stridsflygare (och således passade dåligt som komisk maskotfigur i flygserietidningen Pilot).

"Fritz von Flaxen"-figuren är en parodi på Manfred von Richthofen, första världskrigsässet som även var känt som "Röde baronen" (som för övrigt själv förekommit ett antal gånger i seriesammanhang).

"Fritz von Flaxen" gick sedan i Pilot 1978-1980. Mellan nummer 10/80 och nummer 11/80 avgick Lennart Hartler som chefredaktör och i samband med redaktörsbytet försvann både Stefan Nagy och Fritz von Flaxen från tidningen.

Ofta var månadens Fritz von Flaxen-episod bara någon sida lång, men någon gång gavs den mer utrymme. Det är intressant att jämföra de första avsnitten med de sista; man ser hur Nagy på några få år går från glad amatör till glatt proffs.

Källor

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!