Göte Göransson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Göte Göransson
Göte Göransson
Född:∗ 1921-03-01
Födelseplats:Ljusnarsberg
Död:† 2015-03-08 (94 år)

Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska svenska

Serier i urval
"Texas Jim"
"Mowgli"
"Kattedammens hemlighet"

Göte Göransson (född 1921, död 2015), svensk konstnär, illustratör, författare och serieskapare, en mångproduktiv men relativt okänd gestalt i den svenska seriehistorien. Mest känd är han förmodligen för västernserien "Texas Jim" och sina seriebearbetningar av litterära förlagor.

Översikt

Göransson startade sin karriär som skämttecknare i slutet av 1930-talet, inspirerad av bl.a. Lars Lindh. Första serien hette "Kajsa och Brum-Brum", en barnserie som var starkt inspirerad (för att inte säga ett plagiat) av A.A. Milnes ursprungliga bokversion av "Nalle Puh". Det korta serieavsnittet publicerades både i Socialdemokraten och Stockholms-Tidningen 1939.

Det dröjde till efter andra världskrigets slut innan Göransson lyckades göra sig en karriär som tecknare, ursprungligen på en reklambyrå. Under slutet av 1940-talet anlitades han alltmer frekvent som illustratör och omslagstecknare till Åhlén & Åkerlunds veckotidningar. 1949 ersatte Göransson den då bortgångne serieskaparen Bovil på dennes serie "Sinuhe egyptiern", publicerad i förlagets veckotidning Året Runt. Dock lyftes serien ur tidningen innan Göranssons sidor hann publiceras.

Då Åhlén & Åkerlund drog igång Serieförlaget 1950 drogs Göransson in i serietidningsproduktionen, i början som omslagstecknare till serietidningar som Fantomen. Snart fick han även göra serier till samma tidning, västernhistorien "Texas Jim" och piratäventyret "Kapten Våghals". I samma veva tecknade han även en mängd veckotidningsserier, bland dem "Tiger-Lasse" och "Biggles" i Teknikens Värld, samt "Svartskäggs hemlighet" och "Mowgli" i Kamratposten. En återkommande reklamserie som blev populär var "Varg-Olle och blå Monarkerna".

I slutet av 1950-talet och under 1960-talet tog serietidningsproduktionen alltmer av hans tid. Här uppkom serier som "Greven av Monte Cristo" i tidningen Televisionens klassiska äventyrshjältar samt en handfull originalsvenska äventyr i den svenska utgåvan av Illustrerade Klassiker.

Mot slutet av 1960-talet arbetade Göransson en del för spanska tecknaragenturen Selecciones Ilustradas. Han gjorde barnserien "Kloker och Filuren" i Vecko-Revyn 1968, samt serieadaptionen av boken "Skatten i de fattigas by" i Kamratposten 1971–72, och "Kattedammens hemlighet" till manus av Olle Mattson för samma tidning under 70-talet.

Göte Göransson var långt upp i pensionsåldern ännu aktiv som illustratör, om än inte som serietecknare. Sista serien var troligen filmparodin "Bröderna Jellonhjärta" i Svenska Mad 1978. Senare har han främst arbetat som läromedelsillustratör (även om han då och då använt serieformen även i detta sammanhang).

Mer om Göte Göransson

Recensioner

  • David Haglund: "Lee Falk’s Fantomen – Den inbundna årgången 1956: del 1–3" (B&B webbrecension mars 2009)