Gargoyles

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med Gargoyle, en superhjälte i Marvels universum.

Gargoyles (II) nr 2 (1996) © SLG Comics

"Gargoyles" (efter franska Gargouille, på svenska Droppnäsa[1] eller Vattenkastare, ful figur gjord i sten som sitter längst ut på vattenrännor, framförallt på gotiska kyrkor) handlar om en grupp medeltida gargoyler som blivit återuppväckta ur sin sömn och hamnat i nutidens New York, där de under nattens timmar bekämpar brott. Ursprungligen var "Gargoyles" en animerad Disneyserie skapad av Greg Weisman.

Gargoyles I (Marvel)

1995 erhöll Marvel Comics licens från Disney och gav ut elva nummer av tidningen.

Gargoyles II (SLG)

I juni 2006 hade Slave Labor Graphics i samarbete med CreatureComics.com övertagit licensen och började publicera en tidning under samma titel. Den här versionen av serietidningen är skriven av Weisman själv och tar vid där tv-seriens andra säsong slutade.

Tidningen publicerades 2006-2009, och handlingen utspelar sig med 1996-1997. Hela seriens 12 delar samlades därefter i två trade paperback-volymer med titeln "Gargoyles: Clan-Building". En avläggare, Gargoyles: Bad Guys, publicerades 2007-2009, och avbrutna planer fanns för ytterligare två: Gargoyles: Pendragon och Gargoyles: Timedancer.

Kuriosa

  • Weisman har nämnt William Shakespeare som en inspirationskälla och både Macbeth och Oberon (från "En midsommarnattsdröm") har dykt upp i serien.[2]
  • TV-serien hade en tredje säsong men förutom ett avsnitt (som Weisman skrev själv) så anser Weisman den inte vara del av seriens kanon.[3]

Fotnoter

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!