Gekiga

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Bild av Yoshihiro Tatsumi © Tatsumi

Gekiga, 劇画 (ung. "dramatiska bilder"). Termen myntades 1957 av Yoshihiro Tatsumi för att beskriva en typ av serier i Japan som han inte ville beskriva som manga. På femtiotalet var den mesta manga som publicerades för barn, och den typ av serier som Yoshihiro Tatsumi och kollegor som Masahiko Matsumoto och Saitō Takao skapade var för ungdomar och vuxna, och tog upp allvarligare ämnen, ofta mer realistiskt tecknat, filmiskt inspirerat, än manga på den tiden.

Gekiga har haft stort inflytande över mangans utveckling, speciellt under 70- och 80-talet, och i dag är det svårt att skilja på manga och gekiga, då serier som betecknas som manga ofta tar upp allvarliga ämnen och kan vara realistiskt tecknade. En alternativ benämning, "komaga", lanserades ett par år före "gekiga" av Masahiko Matsumoto men är idag bortglömd. Matsumoto och den yngre Tatsumi samarbetade för förlag i Osaka och startade antologiserietidningarna Kage (1956) och Machi (1957) vilka med sina bland annat realistiskt tecknade kriminalserier bröt med den dåtida förhärskande mer skämtserieliknande stilen av Osamu Tezuka.

Även om Tatsumi med termen ville distansera sig från mangan, torde det (åtminstone idag) vara adekvatare att se gekiga som en subkategori eller undergenre till manga, eftersom "manga" i grund och botten betyder "serier".

Källor

Se även