Gene Autry

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Amerikansk västernserie. Gene Autry (1907–1998) var ursprungligen en amerikansk skådespelare och sångare, stjärna i många västernfilmer. Autry lånade även ut sitt namn och ansikte till en seriefigur, en västernhjälte i dagspress och serietidningar.

Dagspressversionen

Första omgången av dagsstrippen var 1940–1942, med manus av Hollywoodförfattaren Gerald Geraghty och tecknad av Till Goodan. Med anledning av Gene Autry-filmernas ökade popularitet på grund av TV:s genombrott i början av 1950-talet, så uppstod en ny period av dagspressproduktion 1952–1955, med manus av Autry själv och tecknad av Bert Laws, assisterad av Tom Cooke. Sista året tecknades serien av Mel Keefer.

Serietidningarna

Mini usa.gif USA

Ett antal serietidningstitlar gavs ut i USA under 1940- och 50-talen av Dell, Fawcett och Western Publishing. Autrys häst Champion hade en framträdande roll i serien och 1955–1959 var tidningstiteln Gene Autry and Champion.

Kuriosa

  • Simon Brehms Orkester spelade in ”Champion, the Wonder Horse”, som handlar om Autrys häst, och gav ut melodin på en skiva tillsammans med ledmotivet till Bonanza.


Mini kanada.gif Kanada

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!