Georg Stoopendaal

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Georg Vilhelm Stoopendaal född 13 december 1866 i Jönköping, död 27 januari 1953 i Björketorps församling i dåvarande Älvsborgs län[1], var en svensk målare, tecknare och seriepionjär.

Stoopendaal genomgick ingen konstnärsutbildning, utan var helt autodidakt. Han har främst utfört landskapsmålningar från Bohuslän och stilleben. Som tecknare publicerades han i Ny illustrerad tidning och i USA 1893–1898. Serier tecknade han till tidens jultidningar. Han finns representerad på Nationalmuseum[2] och Göteborgs konstmuseum[3].

Flera i släkten var konstnärligt aktiva, till exempel Jenny Nyström, som var gift med Georgs bror Daniel. Hustrun Anna Stoopendaal var även hon konstnär, liksom Georgs bror Ferdinand Stoopendaal.

Konstnärsfamiljen Georg och Anna Stoopendaal flyttade till Hindås 1921, då närmast från Härryda, och var verksamma där i många år. I Hindås bosatte de sig med sin son Wilhelm på fastigheten Elvhem, för att så småningom bosätta sig på Hindås gård. Sonen Wilhelm blev i tidiga år kallad "Moses", vilket så småningom formades till "Mosse". Mosse Stoopendaal blev själv en känd konstnär, främst som naturmålare. Mosse präglades redan i unga år av sin far Georgs måleri.

Georg Stoopendaals tavlor med arbetshästar i olika miljöer är nog de som är mest eftertraktade i hans produktion. Han var en duktig illustratör och han har illustrerat ett flertal bokverk. En tid var han bosatt i Amerika där han arbetade som illustratör, och han har bland annat dokumenterat indianer.

Källor

  1. Sveriges Dödbok 1860–2016, USB, Version 7.10, Sveriges Släktforskarförbund (2016).
  2. Nationalmuseum
  3. Göteborgs konstmuseum
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!