Gnurglorna

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Gnurglor av Al Capp.
© Capp Enterprises, Inc.

Gnurglorna (shmoon eller shmoos i original), märkliga ätbara varelser från Al Capps "Knallhatten".

Gnurglorna uppträdde från början som bifigurer i "Knallhatten" 1948, men har sedan också uppträtt i egna serier. En svensk översättning av seriehäftet "Gnurglorna" utgavs på Åhlén och Åkerlunds förlag 1949.

Gnurglan var bara ett av de många fantasidjur som Al Capp hittade på för sin serie "Knallhatten". Oftast var syftet att i satirisk form spegla någon del av samhället. För gnurglornas del handlar det om att dessa djur förökar sig asexuellt och snabbt, alltid är glada att stå till tjänst för människor, som underhållning och till och med som mat, och att de smakar jättegott när de är tillredda. De har inget skelett så inga delar av djuret går till spillo, ögonen blir perfekta som hängselknappar och morrhåren passar utmärkt som tandpetare. Med gnurglor i hela samhället, skulle ingen behöva arbeta mer. På det viset skulle gnurglorna, i satirisk form, bli slutet för underhållningsbranschen och livsmedelsmarknaden och därmed för kapitalismen och samhällsutvecklingen som helhet.

The Shmoo, as every literate person must know, was one of history's most brilliant Utopian satires.

The Baltimore Sun, 2002

Pratbubblekrok.gif

Gnurglorna används fortfarande som referens, när man talar om mat som skall kunna produceras utan vare sig ekonomiska eller etiska problem.[1]

Gnurglorna i andra media

En formbar variant figurerade i en egen serie tecknade filmer från Hanna-Barbera.

Källor

  1. Dagens Nyheter 2012-02-21: Om gnurglorna blir verklighet, rubrik på en artikel om laboratorieodlat kött


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!