Gnuttarna

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Två Bobo och två Gnuttar av Lars Mortimer. Omslag till Bobo 3/1986. © upphovsmannen och Semic Press.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Gnuttarna är en svensk barnserie av Lars Mortimer från 1970- och 80-talen om några små vithåriga huvudfotingar. Gnuttarna var ursprungligen bifigurer i "Bobo". En av dem, ”Gnutten”, bodde med Bobo och hans vänner i deras grotta i skogen. Resten av Gnuttarna bodde i "Gnuttbyn" i skogens utkanter.

Gnuttarna har genomgått ett antal olika utvecklingsstadier. Från början var de alla identiskt lika och kommunicerade bara med utropstecken. I och med Smurfernas popularitet i Sverige anammade de sedermera ett liknande språk och använde meningar som ”Gnuttigt att se dig igen.” Ännu senare började de tala som vanligt folk, men utvecklade istället olika smurf-inspirerade personligheter – bland annat fanns en Gubbgnutt, en Tröttgnutt och en Hungergnutt.

”Gnuttarna” har publicerats i serietidningarna Bobo (1978-1989), Gnutten & Co (1985-1988) och Gnuttarna (1990 (1-6)), samt i veckotidningsserien ”Bobo och Gnuttarna”.

Om gnuttar

Hur gnuttar kommer till världen är inte helt klart, men på något sätt växer de upp ur ett kärr. Alla gnuttar antas vara män, men det finns även gnuttor, som syns till ibland. De bor dock i separata byar.

Gnuttarnas största fiende är gnuttätaren, ett grönt och ganska dumt monster som ständigt försöker fånga gnuttarna på olika sätt. Gnuttätaren har även en fru, som ofta hamnar i bråk med sin make om hans fanatism i att äta gnuttar, vilka hon menar inte finns på riktigt.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!