Hans Erik Engqvist

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Hans Erik Engqvist, född 2 mars 1934 i Brålanda i Vänersborgs kommun, svensk författare, som främst har skrivit ungdomsböcker.

Engqvist har skrivit flera böcker om fotbollslaget Bråberga IF, en parafras av sin hemstads fotbollslag Brålanda IF. Han har också skrivit en historisk ungdomsroman "Ge igen!" som utspelar sig 1905 och handlar om arbetarnas kamp för att organisera sig. En romantrilogi ("Backstusittarna, Den yttersta hämnden" och "Den yttersta dagen") handlar återigen om de rikas förtryck av de fattiga, men utspelas under 1800-talet. "Evald, Busse Bus och jag" och fortsättningen "Uppgörelsen" heter jagberättaren Hans Erik och historien verkar ha självbiografisk bakgrund. Revanschmotivet är återkommande.

Han är en av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsboksförfattare och har blivit nominerad till Augustpriset. Hans Erik Engqvist satt 1989–1997 på stol nr 8 i Svenska barnboksakademien.

I seriesammanhang har Engqvist skrivit manus till fotbollsserien "Den stora finalen", tecknad av Jonny Nordlund och publicerad i svenska Buster.

Externa länkar

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 21 juli, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Hans Erik Engqvist.