Hans Majestät

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Hans Majestät", även känd som "Kungen" eller "Kungelikungen", var en svensk humorserie skapad på 1960-talet av Hans Hanson.

Historik

Pseudonymen Hans Hanson har förutom serier och illustrationer arbetat med flertalet animationsprojekt. Ur diverse filmarbeten uppstod på 1960-talet bland annat en serie som av upphovsmannen kallades "Kungen" eller "Kungelikungen". Dagens Nyheter döpte om serien till "Hans Majestät" och publicerade den som dagspresserie åren 1965–66. En veckoversion av serien köptes sedermera av tidningen Vi, då under titeln "Kungelikungen".

Sture Hegerfors nämnde serien som ett svenskt exempel på den "sofistikerade stilen" i boken "Svisch! Pow! Sock! Seriernas fantastiska värld" från 1966.

Missinformation

Ett tryckfel i Nisse Larssons bok "Svenska serietecknare" (s. 63) ger intrycket av att ovan nämnda serie "Hans Majestät" hette "Hans Hansson Hans Majestät" och tecknades av Sten Rinaldo, vilket alltså inte är fallet. Missförståndet spred sig även till detta uppslagsverk. Seriewikin beklagar den tidigare felaktiga uppgiften och ber både Hanson och Rinaldo om ursäkt för eventuella olägenheter.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!