Harry Harrison

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Harry Harrison i San Diego 2004. Foto: Johan Blixt

Harry Harrison (1925–2012), amerikansk författare och serieskapare som även bott i och varit verksam i länder som Mexiko, Storbritannien, Italien, Danmark och Irland. Med början från sent 1940-tal och en bit in på 50-talet tecknade och skrev Harrison för förlag som EC Comics, DC Comics, Fawcett, Quality Comics och andra på titlar som Blackhawk, Vault of Horror och Weird Fantasy. Harrison var ett tag parhäst med Wally Wood och trappade ner på tecknandet efter att ha brutit samarbetet med Wood.

Under 1950- och 60-talen var han spökförfattare på dagspressversionerna av "Blixt Gordon", "Helgonet" och "Jeff Hawke". På 70- och 80-talen gjorde han även några småjobb för brittiska Fleetway.

Utöver sitt seriearbete har Harrison arbetat som art director och redaktör/författare på olika pulpmagasin av science fiction-karaktär. Han har även skrivit flera romaner (bl.a. en som spökskrevs för Leslie Charteris) och undervisat i Science fiction på San Diego State.

Kuriosa

I ett avsnitt av "Blixt Gordon" från 1989 reser Blixt till det 22:a århundradet. Där dyrkas Harry Harrison som profeten Hari Hari och hans novell "Robot Trash Collectors" betraktas som en helig skrift.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!