Hans Zetterström

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Hasse Z)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Hans (Hasse) Zetterström, känd under signaturen Hasse Z, föddes 25 maj 1877 och dog 1 juni 1946. Han var författare, kåsör och tidningsutgivare.

Biografi

Zetterström bestämde sig tidigt för att bli humoristisk författare. Hans första kända publicering var redan vid 13-årsåldern i skämttidningen Figaro. Han var från början inspirerad av amerikanska humorister som Mark Twain och Bret Harte. 1897 blev han anställd på Figaro. Redaktör var då Georg Lundström, som kom att betyda mycket för Hasse Z.

Zetterström var politisk radikal och antimilitarist, vilket märktes i hans skrivande. Och med åren blev hans skrivande allvarligare och mörkare, vilket kan ha att göra med åldern, eller helt enkelt på grund av den tid han levde i.

Mellan åren 1901–23 var han redaktör för Söndags-Nisse, 1924–42 för Söndagsnisse-Strix. Han grundade Grönköpings Veckoblad 1902, som från början var en sida i Söndags-Nisse. Från och med 1916 blev det en egen tidning, och fram till 1942 var han redaktör för den. 1912–45 gav han ut den humoristiska årsboken Lutfisken.

Då humorgenren gick sämre och sämre var Zetterström tvungen att dryga kassan med att ta en anställning utanför den renodlade humorpressen, och 1931 började han att skriva en egen spalt, "I marginalen", för Svenska Dagbladet. Den skrev han fram till sin död 1946.

Kuriosa

Hans Zetterström är far till Eric Zetterström (Kar de Mumma) och journalisten Sven Zetterström.