Svenska Dagbladet

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Svenska Dagbladet, en av Sveriges största morgontidningar, grundad 1884.


Om tidningen

Svenska Dagbladet grundades 1884. Det första numret publicerades den 18 december samma år. Flera personer medverkade vid grundandet av tidningen, av vilka den förste chefredaktören Axel Jäderin (1850–1925) och andre redaktören Oscar Norén (1844–1923) var särskilt drivande. Lösnummerpriset för stockholmsupplagan var 5 öre; landsortsupplagans lösnummer kostade 10 öre. Det första numret innehöll endast en väderleksrapport och annonser men en av de stora nyheterna det året var tryckfrihetsåtalet mot August Strindberg för hädelse i "Giftas".

SvD ägs numera av den norska förlagskoncernen Schibsted. Politiskt betecknar sig tidningen på ledarsidan som "obunden moderat". Chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen är Lena K. Samuelsson.

Tidningen består i huvudsak av tre delar, alla numera i tabloidformat. Tidningens huvuddel innehåller ledare, inrikes och utrikesnyheter, sport, samt bland annat den så kallade Idag-sidan. Här finns även information om vädret. Delen Näringsliv är en ekonomitidning med företags- och ekonominyheter, börstabeller och nyheter om privatekonomi. Här finns också motor- och båtrelaterade nyheter och reportage. På söndagar ersätts Näringslivsdelen av en reportagetidning kallad N. Delen Kultur innehåller kulturnyheter, recensioner av musik, film och teater, reportage, tv- och radiotablåer, samt tecknade serier. På söndagar ersätts Kulturdelen av en reportagetidning kallad K.

Serier som går i Svenska Dagbladet

Tidningen

Nätupplagan

Serier som har gått i Svenska Dagbladet (urval)

Tecknare och illustratörer

Tidningen har haft både politiska skämtteckningar (på ledarsidan framför allt) och reportageteckningar.

Bland tecknare och illustratörer som kan nämnas, finns

Externa länkar


Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 16 juli 2007, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Svenska Dagbladet.