Heavy Metal

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Heavy Metal, amerikanskt seriemagasin som huvudsakligen publicerar science fiction- och fantasy-serier. Den är känd för högkvalitativa bilder, då flera internationellt kända konstnärer har medverkat som omslagstecknare. Utöver serier, har tidningen en del material i form av text, såsom recensioner och noveller. Den har också ett visst innehåll av erotiskt slag, även om det aldrig har varit tidningens huvudfokus.

Tidningen startades 1977 på initiativ av Leonard Mogel, som hade upptäckt och ordnat amerikansk licens för den franska tidningen Métal Hurlant, när han var i Frankrike för att starta en fransk upplaga av National Lampoon. Métal Hurlant hade startats 1975 och den amerikanska avläggaren innehöll till en början huvudsakligen material översatt från den franska förlagan. 1979 anlitades Ted White som redaktör, och John Workman som art director, och ett arbete påbörjades med att ge tidningen en mer lokal prägel med amerikanska tecknare, som Arthur Suydam, Dan Steffan, Howard Cruse och Bernie Wrightson.

1991 tog Kevin Eastman över redaktörskapet.

I andra medier

Heavy Metal-franchisen har blivit animerad film två gånger, den första filmen, "Heavy Metal" kom 1981 och var en episodfilm med en lös ramberättelse, inspirerad av tidningens serier och karaktärer. Den andra, "Heavy Metal 2000", kom 2000, och var baserad på serien "The Melting Pot", av Kevin Eastman och Simon Bisley.

"Heavy Metal 2000" gav i sin tur upphov till datorspelet "Heavy Metal: F.A.K.K.²", ett tredjepersons skjutspel. 2001 kom även spelet "Heavy Metal: Geomatrix", ett 3d-fightingspel.

Extern länk

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!