Herr Tupp

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Herr Tupp var en figur som förekom i (minst) fyra svenska bilder-/serieböcker på 1940- och 50-talen. Dessa var i själva verket reklamserier som propagerade för tygmärket "Tuppens väv" och var utgivna av Esselte Reklam. Serien tecknades av Erik Persson och skrevs av Gunnar Wersén, som även skrev och komponerade de sånger som trycktes i böckerna. Den första boken "Herr Tupp, fru Tupp, och lilla Kuckeliku" gavs ut 1945. Uppföljaren "Herr Tupp, fru Tupp, och lilla Kuckeliku på nya äventyr" kom två år senare. 1949 kom "Kuckeliku och Hilda i skolan" och sviten avslutades med "Tuppens radio Kuckeliku" 1953. (Om alla dessa kan räknas som serier eller om vissa av dem enbart är bildberättelser är oklart.)

Fredrik Strömberg har i sin bok "Serienegern – En bildberättelse om fördomar" noterat bifiguren Hilda i böckerna, ett väldigt stereotypt porträtt av en afrikansk inföding i en värld av fabeldjur.

Nytryck

Berättelsen "Herr Tupp, fru Tupp och lilla Kuckeliku" gavs ut i ett nytryck 2002, på initiativ av Birgit Hassler. Den trycktes i en andra upplaga 2008, samtidigt som man även gav ut fortsättningen "Herr Tupp, fru Tupp och lilla Kuckeliku på nya äventyr".

Externa länkar