Locas

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Hoppers 13)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Hopey och Maggie ur Jaime Hernandez "Locas". © upphovsmannen.

"Locas", amerikansk independentserie av Jaime Hernandez som handlar om de båda latino-punktjejerna Maggie och Hopey och deras vänner i sydvästra USA. Serien har främst publicerats i tidningen Love and Rockets från Fantagraphics.

Har även gått under titlarna "Mechanics", "MechanX", "Hoppers 13" och "Locas También".

Bakgrund och handling

Trots att den har gått under flera olika titlar och utvecklats i många olika riktningar under årens lopp, får man nog säga att serierna "Mechanics", "Hoppers 13" och "Locas" är en och samma serie. Den rör sig kring samma figurgalleri, och behandlar i stort sett samma relationsteman – även om den i vissa utgåvor har flirtat med genrer som science fiction och superhjältar.

Serien dök ursprungligen upp som "Mechanics" i de första numren av Love and Rockets 1982 och handlade främst om mekanikern Maggie som hamnade i allehanda märkliga äventyr. I dessa tidiga dagar var serien en vild blandning av pojkäventyr, romantik, science fiction och superhjältar.

Ganska snart tog emellertid relationshistorierna över fokus, och framför allt relationen mellan de bisexuella punktjejerna Maggie och Hopey. Superhjältarna och sf-elementen förpassades till bakgrunden och försvann till slut nästan helt (även om de fortfarande dyker upp någon gång då och då). Titeln "Mechanics" försvann gradvis och ersattes med de varierande titlarna "Hoppers 13" (Hoppers är den fiktiva stad i sydvästra USA där många av historierna utspelar sig), och "Locas".

"Locas" kan närmast beskrivas som en "evighetssåpa", en berättelse utan slut där relationerna mellan de medverkande driver historien mer än den yttre handlingen. En intressant aspekt är att figurerna har åldrats med seriens gång (inte i realtid, men nästan). I de första serierna var de i tonåren, och under de nästan tjugofem år som har passerat sedan starten tycks de nu ha passerat de trettio. Idag[när?] är den f.d. mekanikern och punkaren Maggie en blonderad fastighetsägare.

Handlingen har kretsat kring bilmekaniker, superhjältar, wrestling, anarkism, gängbråk, förbjuden kärlek, otrohetshistorier, prostitution, övervikt, psykiska problem, maktmissbruk, klasskillnader och rock'n'roll. Men i centrum har alltid stått vänskapen och kärleken mellan huvudfigurerna Maggie och Hopey.

Figurgalleri

 • Maggie the Mechanic (Perla Luisa Chascarillo)
 • Hopey (Esperanza Leticia Glass)
 • Penny Century (Beatríz Garcia/Penelope Century Costigan)
 • Izzy (Isabel Maria Ortiz Ruebens)
 • Daffy (Daphne Matsumoto)
 • Terry (Theresa Leeanne Downe)
 • Speedy Ortiz
 • Ray Dominguez
 • Joey Glass
 • Doyle Blackburn
 • Danita Lincoln
 • Tia Vicki Glori
 • Herv R. Costigan

Originalpublicering

Det första numret av Love and Rockets gavs ut som ett fanzin av Jaime och hans bröder Gilbert och Mario 1981. 1982 tog Fantagraphics över utgivningen och fortsatte med den i fjorton år och femtio nummer innan den lades ner 1996. "Mechanics"/"Locas"/"Hoppers 13" var ett stående inslag i tidningan under hela den tiden.

Under fem år var tidningen nedlagd då bröderna Hernandez ville ägna sig åt andra serieprojekt. Jaime gav under den här tiden ut titlar som Penny Century, en spinoff från "Locas".

Efter fem års arbetande på andra serieprojekt återupplivade bröderna Hernandez och Fantagraphics Love and Rockets 2001, och därmed var även "Locas" tillbaka.

De flesta "Locas"-historier har samlats i album utgivna av Fantagraphics. Den över 700 sidor tjocka specialutgåvan "Locas – the Maggie and Hopey Stories" från 2004 samlar nästan alla avsnitt från seriens alla inkarnationer.

Mini sverige.gif Svensk publicering

"Locas" har i Sverige publicerats i tidningen Epix, samt i de egna albumen "Speedy Ortiz' död" och "Wig Wam Bam", utgivna av Medusa.


Mer om Locas

 • Annelie Jonsson: "Tillbaka till Palomar – om samhällskritik, nykolonialism och kvinnors situation i bröderna Hernadez serier" (Bild & Bubbla nr 2/2010, s. 35–41)

Externa länkar