IPC

Från Seriewikin
(Omdirigerad från IPC Media Ltd.)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

IPC Media är ett medieföretag som främst sysslar med tidnings- och tidskriftsutgivning i Storbritannien. Serieutgivningen var mellan 1963 och 1987 den tongivande i landet.

IPC skapades 1963 då de tre förlagen Fleetway, George Newnes och Odhams Press slogs samman. Namnet Fleetway (som var den störste serieförläggaren i landet innan dess) fortsatte länge att användas som IPC:s etikett för serieutgivning.

1987 sålde IPC av namnet Fleetway och de flesta av de fortfarande publicerade serierna (vilka efter några ägarbyten till slut hamnade i Egmonts händer). Dock behöll IPC rättigheterna till de flesta av de serier från Fleetway, Odhams och IPC som skapats före 1970. Undantaget var de serier som publicerades i brittiska Buster, samt klassikerna "Roy of the Rovers" och "Dan Dare" som såldes av till andra förlag.

1998 köptes IPC upp av Cinven, vilka 2002 i sin tur sålde IPC till Times, Inc. Times, Inc. är en tidningspublicistisk gren av mediejätten Time Warner.

Att Time Warner nu i förlängningen äger IPC:s (och därmed Fleetways och Odhams) gamla seriehjältar har möjliggjort ett samarbete mellan IPC och det amerikanska serieförlaget DC Comics, även det ägt av Warner. Första samarbetet har blivit serien "Albion", utgiven av DC:s underetikett Wildstorm.