Albion

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Albion" är en amerikansk miniserie i sex delar som kretsar kring en rad klassiska brittiska seriehjältar, utgiven av DC Comics underetikett Wildstorm med start 2005.

Omslaget till första numret av Albion, tecknat av Dave Gibbons. © DC Comics samt IPC.

Historik

Bakgrunden till projektet "Albion" är att mediakoncernen Warner Bros numera äger både det brittiska serieförlaget IPC och det amerikanska serieförlaget DC (närmare bestämt DC:s underetikett Wildstorm). Detta möjliggjorde ett samarbete dem emellan och gav dem en möjlighet att introducera de brittiska seriehjältarna för en amerikansk publik. (IPC äger idag rättigheterna till merparten av de kända brittiska tidningsserierna från de senaste 50 åren.) Då Alan Moore tillfrågades om han ville göra något med sin ungdoms hjältar kunde han inte svara annat än ja.

Historien är utarbetad av Moore, medan manus har skrivits av hans dotter Leah i sarmarbete med John Reppion. Teckningarna är gjorda av Shane Oakley med tusch av George Freeman. Omslagen har tecknats av Dave Gibbons.

Handling

I "Albion" skapar upphovsmännen ett sammanhängande universum där alla de gamla seriehjältarna lever och verkar (främst de från Fleetway, Odhams och IPC, men även andra brittiska seriefigurer som de inte har upphovsrätten till syns då och då i kamouflerad form). Eftersom humortraditionen i de brittiska serietidningarna är stark, inkorporeras även humorserier i samma universum.

Inte oväntat när det gäller Alan Moore, så spelar en politisk konspiration en viktig roll i serien. Historien etablerar från början att de flesta av de gamla hjältarna sitter bakom lås och bom i ett komplex som förefaller att vara en blandning av fängelse, militärbas och dårhus. Allmänheten har glömt bort dem, tror inte att de finns på riktigt utan att de bara existerar i seriernas värld. Det är tydligt att en mörk hemlighet vilar bakom de gamla serieäventyren. Britternas barndomshjältar var inte så oskyldiga som de verkade.

Medverkande figurer

Charlie Peace/Simon Smart tecknad av Dave Gibbons på omslaget till Albion nr 4 (2006). © DC Comics och IPC.

Bland alla de seriefigurer som har roller i serien kan nämnas:

Uppföljare

"Albion" är starten på en lansering av flera amerikanska serietidningar om IPC:s gamla hjältar. Först ut med en egen miniserie i "Albions" kölvatten är "Thunderbolt Jaxon" av Dave Gibbons och John Higgins, samt "Battler Britton" av Garth Ennis och Colin Wilson.

Not

Själva ordet "Albion" är ett gammaldags namn för Storbritannien eller England.

Kuriosa

  • Albionloggan är baserad på ett gammalt skotskt företag, Albion Motor Car Company Ltd (ändrat till Albion Motors 1930). Företaget tillverkade bland annat bussar. Leah, John och Shane var i en antikaffär Liverpool för referensmaterial när de hittade en gammalt Albionkylaremblem. Titeln på miniserien var redan satt till Albion och de skickade fotografier på emblemet till Dave Gibbons som utformade loggan efter det.

Externa länkar