Jack Chick

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Utdrag ur traktatet "Something in common" av Jack Chick. © Jack T. Chick LLC, 2005
Syndare av Jack Chick. © upphovsmannen.

Jack Chick (13 april 1924 (Los Angeles) - 23 oktober 2016), amerikansk serieskapare som skrev och tecknade serier med kristet tema. Han var skaparen av de så kallade "Chick Tracts", serier med ett extremt kristet tema som behandlar ämnen som abort, homosexualitet, rockmusik, den katolska kyrkan, icke-kristna religioner, rollspel, satanism och mycket annat, vanligtvis i mycket negativa skildringar. Dessa publiceras i små, lättdistribuerade pamfletter för spridning hos allmänheten. Chick har i en intervju sagt att han fick idén till detta från det kinesiska kommunistpartiet, som delade ut serier till bönder för att förklara sin ideologi. Det första traktatet, "Why No Revival?", gavs ut redan på 1960-talet.

Chick har, vid sidan om "Chick Tracts", också tecknat andra kristna serier. Under 1970- och 80-talen publicerade han 24 serieböcker, varav de 17 första ingår i "Crusader Comics". De handlar om vite Timothy Emerson Clark och afro-amerikanen James Cowter, två pånyttfödda kristna som reser omkring och omvänder människor till den kristna tron och bekämpar satanister. De sex sista serierna i "Crusader Comics" handlar dock om den anti-katolske aktivisten Dr. Alberto Rivera och hans påståenden om den katolska kyrkan. En av Chicks mer kända serieböcker, "King of Kings" med berättelser ur Bibeln, gavs också ut under den här perioden.

Flera av de utgivna "Chick Tracts" har även tecknats av Chicks medarbetare Fred Carter.

Parodier och pastischer

Jack Chicks stil, med karikerade gubbar som uttalar sig tvärsäkert och negativt om alla som inte följer hans strikta tro har gett upphov till många parodier (och tros även felaktigt ofta vara parodier i sig själv).

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

På svenska

Få av Jack Chicks serier har översatts till svenska, men slumpvisa engelskspråkliga pamfletter var inhäftade som bonus i nummer 18 av fanzinet Seriechock, och tidningen Galago hade med den anti-homosexuella pamfletten "Birds and the Bees" som bonus i nummer 3/2004.

Externa länkar