Jan Winter

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Jan Winter" av Björn Karlström ur Flygning nr 10/1942. © Karlström

"Jan Winter" hette Sveriges första science fiction-serie, skapad 1941 av Björn Karlström.


Historik och publicering

Björn Karlström hade redan arbetat en tid som illustratör för tidningen Flygning (en populär flygtidskrift som dessutom var Kungliga Svenska Aeroklubbens officiella organ), då han vid 20 års ålder fick göra sin seriedebut. Första avsnittet av "Jan Winter" publicerades i Flygning nr 10/1941 (som kom ut i slutet av maj). Serien publicerades vanligtvis med två strippar i varje nummer fram till och med nr 19/1942.

Handling

Karlström var uppenbart influerad av Alex Raymonds "Blixt Gordon" då han skapade "Jan Winter". Serien inleds med att svenska flygvapnets löjtnant Jan Winter och dennes vän och följeslagare Palle Bergman reser med ett svenskt bombplan till polartrakterna. När deras plan skjutits ner finner de sig tillfångatagna och förda till en okänd civilisation som är uppdelad i två riken, ett undervattensrike som leds av den rättmätige kung Tamak, och en fastlandsnation som styrs av den onda drottning Lui. Winter och Bergman blandar sig snart i kampen mellan de båda härskarna, och leder Tamaks gerillatrupper i kamp mot den kvinnliga tyrannen. Senare stöter de båda hjältarna även på piraten Kapten Nobody (troligen en referens till Jules Vernes Kapten Nemo från "En världsomsegling under havet"), som anser sig "föra krig mot kriget", samt den onde uppfinnaren som kallar sig för Spökflygaren.

Seriens slut

"Jan Winter" slutade publiceras efter ett och ett halvt år, och har inte satt några djupare spår i den svenska seriehistorien, annat än genom att just vara den första svenskproducerade science fiction-serien. Desto populärare blev Karlströms nästa serie, "Johnny Wiking", även detta en sf-serie, som började att publiceras i Vecko-Revyn samma år som "Jan Winter" lades ned.

Mer om Jan Winter

  • Erik Sundström: "Jan Winter – en ovanlig löjtnant i den svenska seriefloran", artikel i Dagarnas Dunkel nr 2, 2007. [även källa till stora delar av denna artikel]