Jerry Lazare

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Jerry Lazare (f.1927), kanadensisk serieskapare.

Bakgrund

Jerry Lazare föddes i Toronta, Kanada. Han blev tidigt intresserad av serier och i synnerhet av Alex Raymonds Blixt Gordon, ett intresse han har behållit. Som liten brukade han lyssna på radioshower som The Shadow, Sam Spade och I love a Mystery och försöka rita det han hörde.

Bell Features

Vid 16 års ålder, och fortfarande i skolan, skickade Lazare in tecknarprover till Bell Features, mest för att få kritik. Cy Bell hörde av sig och frågade om han ville ha jobb, Murray Karn hade blivit inkallad och det behövdes någon som tog över serien "Jeff Waring". Lazare gjorde serien på kvällar och helger med resultatet att hans betyg sjönk som en sten. Han försökte då övertala sina föräldrar att han skulle börja på konstskola men på inrådan av rektorn började han på teknisk utbildning, men blev inte långvarig där.

I början av sin seriekarriär kopierade Lazare mycket av Raymond, men på inrådan av Adrian Dingle slutade han med det, med resultatet att kvaliten sjönk tills han hittat sin stil. Hos Bell blev han kvar tills de gick i konkurs. Han tecknade och skrev bland annat "Phantom Rider", "Nitro", "The Wing", "The Dreamer", "Air Woman", "Master Key" och "Drummy Young".

Efter Bell

Efter Bells konkurs försökte Lazare få andra jobb som serietecknare, utan resultat. Efter ett år svalnade dock hans intresse för serier och han sökte sig till reklam- och illustrationsbranschen. Där fick han höra att hans portfölj från serietiden var en belastning och från att ha tjänat 90 dollar i veckan fick han nu nöja sig med 25 dollar som lärling på en illustrations studio. Efter ett par tre år hade han dock jobbat upp sig och tjänade då ungefär 150-200 dollar i veckan.

Lazare fick en framgångsrik karriär som illustratör, med allt ifrån reklam till barnböcker. På senare år arbetade han som lärare på Ontario College of Art och Humber College. På äldre dar besöker han då och då seriemässor.