Jiří Slíva

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Jiří Slíva (f. 1947) är en tjeckisk illustratör som bor och arbetar i Prag, Tjeckien.

Hans första teckning publicerades 1972 i Annex Weekend i tidningen Mladå fronta. Sedan 1979 arbetar han som frilansare.

Slíva har ägnat sig framförallt åt teckningar och illustrationer, ofta med en drastisk humor, men även ägnat sig åt grafik, som litografi, etsning och torrnål, och på senare år även oljemålning.

En liten anteckningsbok är Slivas viktigaste arbetsredskap, som är fyllt med ord och skisser, klotter. Och varje kväll väljer han de mest användbara idéerna.

Slíva spelade trummor i ett rockband, The Spiders i Pilsen (1962–64), och gitarr i andra band. Det har inspirerat honom att teckna bilder med musikaliskt tema.

Slívas teckningar finns publicerade i många böcker i Tyskland, Schweiz, Frankrike, USA och Tjeckien, och hans teckningar har publicerats i många tjeckiska tidningar och även utländska som New York Times, Los Angeles Times, The Wall Street Journal, Playboy, Die Welt, och Die Zeit. Och dessutom i Sverige i SeriePressen nr 1, 2, och 4-7, 1993 inom ramen för dels titeln Carrousel, som innehöll udda skämtteckningar – ofta politiska – från många av världens hörn, inte minst Östeuropa. Slíva var dock så populär att han tilldelades en egen titel, Absurdumt, i SeriePressen nr 8-10, 1993 och nr 1, 1994.

Källa: https://rogersmagasin.com/hem/seriepressen-1993-94/jiri-sliva/