Jim Borgman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Jim Borgman, amerikansk skämt- och serietecknare, född 1954. Borgman var en redan framgångsrik och Pulitzer-belönad politisk skämttecknare när han tillsammans med Jerry Scott skapade "Zits".

På college jobbade Borgman på skoltidningen som illustratör och politisk tecknare, och fick med de meriterna jobb på Cincinnati Enquirer 1976. 1980 började han distribueras av King Features Syndicate. Han avskyr den flockmentalitet som kommer till uttryck när i grunden politiskt irrelevanta skandaler tar över nyhetsflödet, och var tacksam när Lewinski-skandalen ebbade ut så att han åter kunde koncentrera sig på "riktiga" politiska frågor.

För "Zits" har Borgman och Scott bland annat mottagit National Cartoonists Societys pris för bästa dagspresserie 1998 och 1999. (Borgman har tidigare fyra utmärkelser för bästa politiska skämtteckningar.) "Zits" är en succé inte minst tack vare igenkänningspotentialen för familjer med tonårsbarn, men Borgman har medvetet undvikit att använda sina egna barn som källor till serien.

2005 tilldelades Borgman Adamsonstatyetten.

Mer om Jim Borgman

Recensioner

Externa länkar