Kalle på tippen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Kalle på tippen" av Newlin Peterson Kenner i Allers nr 49/1978. © upphovsmannen.

"Kalle på tippen" ("Jolly Junk" i original) hette en serie som gick i veckotidningen Allers under 1978. Serien handlar om pojken Kalle som hälsar på sin farbror Fritte i dennes uppfinnarverkstad bredvid en soptipp.

Av misstag råkar Kalle trycka på en magisk klocka som krymper ner både Kalle och Farbror Fritte till någon decimeters höjd. Då Fritte blir kidnappad av den onda råttkungen på soptippen blir Kalles uppgift att befria sin honom ur råttornas klor och återfinna den magiska klockan. På vägen dit träffar han på flera vänner och allierade, likt Dorothy i "Trollkarlen från Oz". Bland dem en tyghund utan ögon, en bitter konservburk och ett hjälpsamt gem.

Till sin hjälp har Kalle också sin farbrors uppfinnarbok, där det finns tips om hur man kan bygga användbara prylar av skräpet på tippen.

Serien publicerades som veckoföljetong i Allers. I anslutning till varje avsnitt bifogades ett utdrag ur "Farbror Frittes Uppfinnarbok" där den unge läsaren kunde lära sig att bygga toapappersulle-trumpeter, burktelefoner m.m.

Serien var signerad "Newlin Peterson Kenner" som bestod av Tim Newlin, Steve Peterson och Jim Kenner.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!